Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Mysteriózní detektivka ze života

V době pandemie či ruské expanze je tajemný příběh s jasným koncem vrcholně příjemný žánr

Ian McEwan • Autor: DAVID HARTLEY / Shutterstock Edi
Ian McEwan • Autor: DAVID HARTLEY / Shutterstock Edi
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Většina z nás miluje detektivní příběhy. Patří stále mezi nejprodávanější v knihkupectvích, snad každý zdejší kraj má už svůj televizní kriminální seriál, vznikla tu dokonce detektivní politická strana přísahající na odznak, která se téměř dostala do sněmovny. Mezi milovníky žánru (literárního, ne politického) patřím také, proto ve světě depresivních zpráv o covidu, Rusku či videorozhovoru Jany Bobošíkové s Jiřím Ovčáčkem zahřála mou fantazii zpráva, že americká FBI zřejmě dopadla pachatele velké literární záhady.

Roky totiž kdosi chytrými triky získával od předních světových autorů jejich dosud nevydaná díla. Mezi oběti patřili například Margaret Atwood či Ian McEwan. Pachatel s dokonalým vydavatelským žargonem oslovoval spisovatele s žádostí o rukopisy, a aby dodal svému počínání na vážnosti, zřídil si e-mailové adresy, které se od těch skutečně vydavatelských lišily jen v písmenku.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na celé záhadě je nejzajímavější, že se ona literární díla nikde neobjevila. Nepřišla žádost o zaplacení výkupného, knihy se nevynořily na černém trhu a ani nic podobného. Mysteriózní příběh je tak dokonalý, že by se mohlo zdát, že není možné ho vylepšit. Ale zdání klame. Hlavní podezřelý muž, který byl dopaden FBI na newyorském letišti JFK, se jmenuje Filippo Bernardini. Není to ideální jméno pro romantického „literárního“ padoucha? V duchu slavného Rinalda Rinaldiniho, kterého zmínil i Zdeněk Jirotka v Saturninovi?

Pochopitelně nyní všechny zajímá motiv pana Bernardiniho. Pracoval pro prestižní nakladatelství Simon & Schuster, které ale vydalo prohlášení, že s jeho počínáním nemá nic společného. Kdybychom se chtěli nechat unést romantickou fantazií, tak záměrem podvodného literárního agenta mohlo být přečíst si výjimečná díla dříve než běžní čtenáři. Prostě miloval literaturu víc než svou svobodu. Odborníci však spekulují, že Bernardini získal díky svým trikům unikátní informace, co se na knižním trhu chystá. A jak víme, informace jsou velmi cennou komoditou.

Odpověď se nepochybně brzy dozvíme, než se tak stane, můžeme klidně fantazírovat dál. Vzhledem k tomu, že při literárním zločinu zřejmě nikdo nedošel k úhoně (což je nutné brát s nadsázkou, protože pro spisovatele to muselo být velice frustrující a nervující), lze očekávat, že se celý příběh brzy objeví na plátnech Netflixu. „Rinaldo“ Bernardinimu sice zcela neromanticky hrozí vězení, ale na druhé straně tam bude mít spoustu času na čtení.

Kouzlo této literární detektivky nepochybně spočívá i v tom, že má konec. V době, kdy se pandemie či ruská expanze zdají být nekonečné a vyčerpávající, je tajemný příběh s jasným koncem vrcholně příjemný žánr.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].