Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zlepšení až za rok

Pokus odbourat byrokracii u klíčové dávky na bydlení zabere minimálně deset měsíců

Okolnosti stojí jako naschvál proti sobě. Příspěvek na bydlení si vláda vybrala jako hlavní nástroj, který má chudší občany ochránit před zdražováním. Jenže čerpání je tradičně spojeno s náročným papírováním, které zpravidla odradí právě ty, kterým je pomoc určena. Kudy z toho ven?

Ministr práce Marian Jurečka nově slíbil „výrazné snížení administrativní zátěže“, ale první kolo příprav ukazuje, že pokrok nepůjde nijak rychle. Správa příspěvku se má překlopit do nového digitálního prostředí, kvůli čemuž vznikla minulý týden na ministerstvu nová „projektová skupina“. Podle Jurečkovy mluvčí Evy Davidové jsou ale první závěry takové, že „celý proces zabere 10–12 měsíců“.

Příspěvek je vymyšlen jako podpora rodin, kterým základní výdaje na bydlení seberou nadměrnou část příjmů. Po zdražení energií vláda letos tyto „normativy“ zvedla – třeba ve městech s 10–50 tisíci se za uznatelné náklady na bydlení pro tříčlennou rodinu bere 11 tisíc korun. Pokud tato částka tvoří víc než 30 procent rodinného rozpočtu, lze žádat o příspěvek. Teoreticky by mohlo mít nárok až 900 tisíc ze čtyř milionů českých domácností. Tak to aspoň odhaduje sociolog Daniel Prokop, který situaci nízkopříjmových rodin systematicky sledoval už během pandemie a Jurečkovi teď s úpravami dávek externě radí. Mnozí by podle Prokopa dostali jen zanedbatelnou částku, minimálně polovina by si ale polepšila výrazně a papírování by se jim vyplatilo. Ani z této poloviny ale nabízenou pomoc nečerpají zdaleka všichni –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].