Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Krávy plné štěstí

Stádo uprchlého dobytka v Podkrkonoší zatím uniká pronásledovatelům a vítězí nad lidmi

Tady kdysi bydlely. Teď se krávy toulají krajinou. (Horní Žďár) • Autor: Matěj Stránský
Tady kdysi bydlely. Teď se krávy toulají krajinou. (Horní Žďár) • Autor: Matěj Stránský

Zvlněná krajina Podkrkonoší s domky poházenými na úbočích svahů mezi smrkovými a smíšenými lesy je na začátku dubna ještě předjarně zešedlá. Jasně zelená barva svítí jen z několika polí, tam, kde už se zelená řepka nebo nízké rostlinky pšenice.

U nového porostu malých, nedávno vysazených smrků kousek od obce Hajnice míjíme na silnici neobvyklou dopravní značku. Na bílém podkladě červeně orámovaného trojúhelníku je vyobrazena silueta krávy a pod ní na menší cedulce upozornění, že setkání s volně se pohybujícím dobytkem hrozí řidičům už o tři kilometry dál. Stádo krav, telat a jednoho či dvou býků, kteří byli předobrazem pro dopravní značku, se tu oficiálně toulá po lesích a loukách už nejméně rok, od doby, co zemřel jejich majitel, neoficiálně už ale o dost déle – na volno se sžili s okolní krajinou už za farmářova života.

Zatím si nikdo nestěžoval. (Starosta Hajnice Petr Červený) • Autor: Matěj Stránský
Zatím si nikdo nestěžoval. (Starosta Hajnice Petr Červený) • Autor: Matěj Stránský

V posledních týdnech, kdy zelenající se políčka u silnice lákají stádo na čerstvou potravu, se krávy z Hajnice dostaly do místního i celostátního referování médií. Lokální zpravodajství varuje řidiče, aby si tu dávali pozor a jeli pomalu, to celostátní sleduje snahu místních obyvatel nad kravami, telaty a býkem zvítězit a dostat je z přírody tam, kam podle ustálených zvyklostí patří: do ohrady a odtud pak na jatka, nebo – pokud se odchyt nepodaří – je postřílet přímo v lese a pak odvézt k likvidaci do kafilerie. Zatím ale plány nevycházejí. Stádo prokazuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].