Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Láska a útlak

Tomasz Jedrowski: Plavec ve tmě
Tomasz Jedrowski: Plavec ve tmě

Na zboží všeho druhu se stojí ubíjející fronty, v nichž se lidé bojí vyjádřit vlastní názor, zatímco pokrytečtí pohlaváři využívají zkorumpovaného systému ve svůj prospěch. A k tomu přetrvávající katolické dědictví hlásá, že homosexualita je ostudná vášeň a hřích. Takové je Polsko počátku osmdesátých let, do kterého zasadil svůj debut Plavec ve tmě šestatřicetiletý, anglicky píšící Tomasz Jedrowski. A právě atmosféra východního bloku se stává dějištěm a kontrapunktem pro jeho homosexuální romanci o utajované a ztracené lásce, která se nese v podobně tíživém a současně zjitřeném tónu.

Je dobré vědět, že autor prožil dětství a mládí v Německu devadesátých let a atmosféru vlasti svých rodičů v době reálného socialismu zrekonstruoval na základě matčiných vzpomínek. Jeho příběh citového dospívání začíná prvním milostným vzplanutím protagonisty, které je o to závratnější, že dotyčný chlapec je „jiný“ i svým židovským původem. Už naplněnou lásku pak Ludwig potká ve studentském věku, kdy si na pár dní v létě u jezera v lesích vytvoří malý soukromý ráj. Ten ovšem po návratu „do civilizace“ nemůže pokračovat a oba hrdinové si musí vybrat, co budou soukromě i veřejně dělat dál.

Volba mezi svobodou a totalitou je přitom pro mladíky s hlavami plnými ideálů ve stylu buď – anebo. Zatímco oportunistický Janusz zůstává a postupně se podvoluje režimu, vypravěč Ludwig skončí po mnoha peripetiích se zlomeným srdcem jako emigrant v Brooklynu. Z Ameriky pak zpětně, formou jakési…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].