Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Čau lidi

Voliči řekli jasné ne Babišovi, pohřbili ČSSD i KSČM a zamotali hlavu koalicím

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Andrej Babiš prohrál. Na tuto větu by možná ještě před pár dny mnoho lidí nevsadilo, ale stalo se. A nejen on. Sociální demokraté a komunisté dokonce skončili mimo sněmovnu. Voliči o víkendu psali dějiny, protože dali šanci na vznik vlády, která by nejen ukončila jednu éru, ale navíc přinesla generační a kulturní změnu. Využijí politici příležitosti?

Efekt Milionu chvilek

Ve chvíli, kdy čtete tento text, se už rozbíhají jednání o nové vládě. Politický provoz tudíž brzy přehluší výsledek voleb, nicméně tentokrát nejsou důležitá jen procenta pro kandidátky a získané mandáty. Je třeba se dívat i za ně. Letošní volby byly totiž do značné míry o naději. Nemalá část veřejnosti přestávala věřit, že je v Česku ještě možná změna. Andrej Babiš vyhrával jedny volby za druhými, Miloš Zeman se stal dvakrát přímo voleným prezidentem, agresivní kampaň, která cíleně rozdělovala společnost a odměňovala loajální voliče, se zdála být neporazitelná. Tím spíše, že Babiš využíval k úspěchu vlastní média a státní prostředky. Pohled na volební výsledky by tudíž měl všem vyslat jasnou zprávu, naděje existuje, pokud jsou lidé ochotní něco pro její naplnění udělat.

Na začátku této cesty však nebyly politické strany, vše začalo u několika mladých lidí pod vedením Mikuláše Mináře a Benjamina Rolla, kteří rozjeli spolek Milion chvilek pro demokracii. Oni probudili spící společnost, ukázali ostatním, že nejsou ve své touze po změně sami. Rozjeli akce, které přivedly na česká náměstí desítky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].