Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Babiš a role novinářů

Můžeme se klidně vsadit, že pokud vznikne vláda složená z dnešních opozičních bloků, zaměří většina médií pozornost na ně

Autor: Milan Jaroš/Respekt
Autor: Milan Jaroš/Respekt
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Není asi úplně překvapivé, že Andrej Babiš hledá viníky svého neúspěchu všude jinde, jen ne u sebe. Na první povolební tiskové konferenci prohlásil, že na vině jsou zejména média, která prý proti němu byla zaměřená, a navíc pomáhala opozici. Tady se ale premiér v jedné věci zásadně plete.

Základním úkolem médií je informovat, klást otázky, nasvěcovat místa, která se politici a vlivní aktéři snaží před veřejností utajit. A proto je logické, že média (tedy ta nezávislá) věnují největší pozornost těm, kdo vládnou. V Česku je to momentálně právě Andrej Babiš, který prostě těch problematických aktivit má hodně. Za to však novináři nemohou.

Kdybychom se vrátili do roku 2013, tak média byla plná kritických článků o vládě Petra Nečase, rozebíraly se kauzy jednotlivých ministrů, chybné kroky kabinetu či arogantní výroky. Ostatně i tato tehdejší odhalení usnadňovala cestu Andreje Babiše k moci. Tehdy se mu to líbilo, dnes se na média zlobí.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Můžeme se klidně vsadit, že pokud vznikne vláda složená z dnešních opozičních bloků, zaměří většina médií pozornost na ně. Podívejme se například na sousední Slovensko. Tam dobrá investigativní práce novinářů nepochybně pomohla k pádu vlády Roberta Fica a narušení jeho mafiánské sítě. Když ale vznikla nová vláda Igora Matoviče, spustila nezávislá média kontrolní mechanismy znovu a v plné síle. Matovič nakonec dokonce musel na post premiéra rezignovat a ta samá média, jež odhalovala kauzy Roberta Fica a jeho spojenců, označuje za Ficovy spojence. Ne, nejsou jeho spojenci, jen plní svou kontrolní roli, která se prostě nemůže vypínat podle osobních preferencí. Respektive může, ale je to špatně.

I ve Spojených státech práce médií vadila Donaldu Trumpovi, obviňoval je z podpory demokratů, ale když se nový prezident Joe Biden dopouštěl chyb v Afghánistánu, dostával od médií tvrdé otázky a vycházejí o něm velmi kritické texty.

Závěrem ještě jedna zpráva, která nám udělala radost. Nobelovu cenu za mír obdrželi filipínská novinářka Maria Ressa a šéfredaktor ruského nezávislého listu Novaja Gazeta Dmitrij Muratov. Získali ji za obhajobu svobody slova. Statečným kolegům gratulujeme.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].