Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Z ofenzivy smršť

Tálibán postupuje rychleji, než se čekalo

Jde to rychleji, než se čekalo. Podstatně rychleji. Předminulý pátek hlásily světové agentury, že afghánské hnutí Tálibán po odchodu amerických jednotek obsadilo první hlavní město jedné z afghánských provincií, a velitelé islamistického hnutí se dali slyšet, že na řadu přijdou záhy další. Během jednoho týdne pak ze 34 center provincií ovládli téměř polovinu. A teď v pátek přišla zpráva, že Tálibán má v rukou druhou největší afghánskou městskou aglomeraci, Kandahár. Padla také další významná města, Herát, Laškar Gáh a Kaláje Nau. Z ofenzivy se stala smršť.

Afghánská vláda a její armádní jednotky jsou zjevně bezradné. Prezident v průběhu týdne vyměnil hlavního velitele vojska a sám se osobně vydal do města Mazáre Šaríf, aby podpořil morálku tamních obránců. Smyčka se nicméně utahuje a odhady času, kdy se Tálibánu podaří zcela obklíčit hlavní město Kábul, se zkracují. Předminulý týden se jako naděje pro vládu jevila možnost, že se jí podaří na bojištích udržet status quo do nástupu zimy, a tudíž do ukončení letošní válečné sezony. O sedm dní později se otevřeně spekulovalo o tom, že vousatí bojovníci Tálibánu budou pochodovat kábulskými ulicemi symbolicky 11. září, dvacet let po teroristických útocích al-Káidy na americká města. Prezident podle některých informací nabídl Tálibánu vytvoření společné vlády výměnou za zastavení bojů.

Západní země jsou podle všeho se situací smířeny. Spojené státy vyslaly do Afghánistánu urychleně tři tisíce vojáků, jejichž (alespoň…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].