Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Podle vlastních pravidel

Manželská dvojice si oblíbila trochu jinou módu a vzdoruje s ní společenským konvencím

Na fakt, že spolehlivě přitahují pozornost, kamkoli se vrtnou, jsou už zvyklí.
Na fakt, že spolehlivě přitahují pozornost, kamkoli se vrtnou, jsou už zvyklí.

V patách mají často cizí lidi, kteří se je nenápadně snaží vyfotit. A nezáleží na tom, jestli si vykračují ulicemi Prahy, Vídně nebo Florencie. Na fakt, že spolehlivě přitahují pozornost, kamkoli se vrtnou, jsou už zvyklí. Na schůzku s novinářkou v centru Prahy manželé zvolili, jak je u nich zvykem, sladěné šaty: Michaela tmavé s bílými květy a nadýchanými rukávy, Vlastimil bílé pouzdrové, rovněž s květovaným vzorem. Na nohou mají stejný tvar sandálů na podpatku – ona hořčicové, on červené.

„Pro nás je to takový kontinuální sociologický experiment. Praha je velká, jezdíme po světě, většina lidí nás tedy vidí poprvé, takže na překvapené reakce jsme zvyklí,“ říká Vlastimil s tím, že odezva od kolemjdoucích je velmi různorodá, někdy až úsměvná. Když se lidé snaží z davu jasně vybočující dvojici někam přiřadit, často je napadá, že se jedná o sázku. Pochvaly vyjádřené zdviženým palcem nejčastěji přicházejí od mladších ročníků. „Modrý koktejlky a kožený lodičky,“ obrátil se prý na manžele rozzářeně mladý muž, když je v půlce února v noci míjel na piazzettě Národního divadla. Pamatoval si Vlastovo oblečení z listopadové návštěvy představení Kylián – Mosty času.

Podobných situací má za sebou manželská dvojice díky častému cestování, návštěvám kulturních akcí a plesů nepočítaně. A žádná z těch, které by se daly hodnotit jako negativní, nikdy nevyústila ve skutečný konflikt. Michaela ale dodává, že pro ni bylo v počátcích vztahu neutuchající…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].