Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sleduj zájmy, ne hrozby

USA by se v Afghánistánu měly řídit radou geniálního stratéga George Kennana

Kvízová otázka: Kdy a proč Británie anektovala Súdán? Odpověď: V roce 1899, po téměř patnácti letech bojů. Britské síly stály proti súdánským milicím shromážděným pod praporem charismatického islámského vůdce, který sám sebe označoval za Mahdího (tedy za „Bohem správně vedeného“ – pozn. red.) a kterého Britové považovali za fanatického teroristu.

Z tohoto příběhu plyne důležitá historická lekce o přeceňování imperialismu pro Spojené státy, které právě opouštějí Afghánistán. Mnoho hlasů varuje před tím, že v zemi zavládne nestabilita a nakonec dojde k převzetí moci Tálibánem. Tvrdí, že se země opět stane základnou terorismu, a proto prý musí Spojené státy zůstat, aby ji udržely stabilní a v přátelských rukou.

Je pravda, že od událostí 11. září 2001 Washington a většina vyspělých vlád dokázaly vyvinout efektivní metody, jak teroristy zadržet, vystopovat a zabránit jim v rozsáhlejších útocích. Skupiny jako al-Káida a Islámský stát jsou v troskách, všeobecně pronásledované a roztříštěné pouze do místních sil. Působí v několika nestabilních zemích, jako je Afghánistán, Mali a Jemen. To by ovšem měl být argument pro globální protiteroristické úsilí, nikoli pro trvalé obsazování nějakého konkrétního místa.

Nicméně mentalita, která vedla USA k okupaci Afghánistánu a Iráku, byla imperiální averzí vůči jakékoli nestabilitě. Na konci 19. století se Velká Británie obávala, že nestabilita v Súdánu – zejména pak ze strany islamistických teroristů – se přenese i do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].