Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krutý vítr

Šance na rychlou pomoc a obnovu postižených obcí jsou tentokrát velké

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokaždé když člověk v minulosti koukal na internetu na videa z řádění tornád, mohl mít pocit, že sleduje jakousi krutou hru osudu. Neklidný, nepředvídatelný a nepředstavitelně silný vzdušný vír se potuluje po otevřené krajině a vše, co se mu postaví do cesty, smete. Přitom stačí mít dům, auto či úkryt jen o pár desítek metrů stranou a člověk vyvázne bez újmy. Soused, který má smůlu, přijde o všechno. Tohle řádění větru přitom není jako velká voda či požár, u nichž lze dopředu odhadnout riziko a škodám například stavebními úpravami předcházet. Mohutný vzdušný vír působí, jako by si dělal, co chce, a nikdo nemůže s jistotou říct, kde se objeví a na jakou stranu, jakým koridorem se pak napře jeho ničivá síla.

V téhle souvislosti je nejpodstatnější, že po minulém čtvrtku už není řádění tornád exotickým obrazem z dalekých krajů, který nás může vzrušit, ale je příliš vzdálený, abychom se jej skutečně obávali. Ačkoli meteorologové evidují i ve střední Evropě výskyt tornád poměrně často, čerstvá zkušenost z jižní Moravy přinesla něco kvalitativně nového. Síla větru a následný obraz zkázy se podobaly těm nejhorším zkušenostem ze zemí, kde jsou tornáda obvyklým jevem. Pro Česko je to zkušenost, s níž se teď musí učit žít.

Atmosféra podpory

Moravské tornádo neznamená, že se máme brzy bát dalších. Nese ale zprávu, že opakování podobných událostí není ani u nás vyloučené. Rotující vítr vzniká při střetnutí teplého a studeného vzduchu. Vytváří vír, který směrem dolů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].