Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi Babišem

Lídři EU mají za sebou další summit a bruselští insideři píší, že tak vyhrocená debata tu dlouho nebyla. Důvodem sporu se stal maďarský zákon namířený proti LGBT komunitě a rozložení sil na vrcholné schůzce bylo v zásadě jednoduché: všichni proti Orbánovi. Až na Poláky a Slovince, jejich premiéři se maďarského kolegy zastali.

Šéf české vlády se k Orbánovým kritikům nepřidal, ale ani nevystoupil na jeho podporu. Mlčel. Ještě před summitem na novinářský dotaz po maďarském zákonu Babiš odpovídal, že si to nechá od Orbána vysvětlit a pak se vyjádří. Jasno ale neměl ani po dvouhodinové debatě, u které byl. Na opakovanou výzvu po českém postoji řekl, že zákon nechá analyzovat Úřadem vlády a pak se rozhodne, jak se k věci postaví.

Jeden by řekl, že Andrej Babiš nechce kritizovat spojence z V4 a politika, jehož obdivuje. Mlčel však i ve chvíli, kdy bylo na stole Rusko a otázka, jestli má EU ukazovat Putinovi vstřícnější tvář a pozvat ho na společný summit. Ani tady si Babiš, šéf státu, na jehož území ruští zpravodajci zabili dva lidi, nevzal slovo.

Podle jeho spolupracovníků byl myšlenkami jinde – na dálku řešil tornádo, které zpustošilo Moravu. Jenže zkušenost s tím, že premiér mlčí, když se od něj očekává komentář, se tolikrát opakovala, že to potvrzuje spíš vzorec chování než náhodu. Když byl Babiš „jen“ ministr financí a čekalo jej setkání s Angelou Merkel na vrcholu migrační krize, německá diplomacie se připravovala na útok. Babiš se však celý večer ke kancléřce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].