Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Všichni věrní Přísaze

Robertu Šlachtovi rostou preference, i když jeho hnutí nebylo zatím založeno

Robert Šlachta ve Šternberku • Autor: Milan Jaroš
Robert Šlachta ve Šternberku • Autor: Milan Jaroš

Je první červnové úterý, pár minut před polednem. Uprostřed Hlavního náměstí ve Šternberku stojí malý stánek s petičními archy. Dobrovolníci ho vztyčili před hodinou, za tu dobu podepsalo petici „proti korupčnímu utrácení peněz za zdravotní pomůcky na počátku pandemie“ šedesát místních občanů. „Myslím, že to má smysl. Nelíbí se mi všechny ty neprůhledné zakázky, ve kterých mizí státní peníze. Ještě nevím, jestli je budu volit. Asi ano, líbí se mi, že do toho Robert jde,“ říká devatenáctiletá studentka Nikol.

V poledním slunci jednoho z prvních teplejších dnů letošního roku právě startuje další den kampaně bývalého šéfa rozpuštěné policejní jednotky ÚOOZ Roberta Šlachty. Ústřední postava je dnes na české politické scéně zvláštním zjevem. Svoji cestu za zvolení do Poslanecké sněmovny začal už před rokem, v době, kdy neměl za sebou žádnou stranu nebo hnutí. Jen mlhavou představu, že chce něco založit, a pár spolupracovníků, většinou také bývalých policistů z ÚOOZ. Letos na jaře zaregistroval hnutí s názvem Přísaha a poslední předvolební průzkumy ukazují v uplynulých čtyřech týdnech rostoucí přízeň možných voličů. Pokud by se volby konaly dnes, získala by Přísaha podle květnového průzkumu agentury Median čtyři procenta hlasů. A to strana neměla dosud ani zákonem předepsaný sjezd a nejsou známa jména budoucích kandidátů do sněmovny.

Veškerá přízeň možných voličů Přísahy směřuje totiž ke Šlachtovi. „Věřím, že vše, co dělá, dělá pro lidi, kteří přestali věřit státu. Jedině on to může napravit,“ říká padesátiletá živnostnice Jitka ze Šternberku, kam má její idol už za chvíli přijet podpořit petiční akci osobně. Podobné věty na mítincích nového hnutí znějí velmi často. A je to eso, na které v kampani šéf a jeho tým vsadili. Voliče zaujalo navzdory tomu, že jim není moc jasné, jakou reálnou šanci by měl Šlachta prosadit ve sněmovně jejich zájmy. „Určitě tam zatopí vládě,“ míní paní Jitka.

Ti nahoře

„Když jsme se rozhodli jít do souboje o sněmovnu, všichni mi říkali, že sice reprezentuji boj proti korupci, ale že to už voliče netáhne,“ říká lídr Přísahy. Tak s kolegy vymysleli zmíněnou petici. Bývalý policista samozřejmě ví, že loňské státní zakázky na roušky a respirátory už prověřil Nejvyšší kontrolní úřad s výsledkem, že řada zakázek byla předražená, že se věcí zabývá policie i státní zástupci. „Ale chtěli jsme si otestovat zájem o korupci, jestli má smysl jít s protikorupční rétorikou do voleb,“ vysvětluje Šlachta. Dvanáct tisíc podpisů, získaných během šestitýdenní kampaně, ho přesvědčilo, že ano.

Podle přátel bývalého policisty se Šlachta rozhodl jít do politiky v okamžiku, kdy pochopil, že je jeho policejní kariéra u konce. Ne v roce 2016, kdy byla překotnou policejní reformou zrušena jeho jednotka. Ale o třicet měsíců později, kdy definitivně zjistil, že ho vláda – konkrétně premiér Andrej Babiš – nejmenuje policejním prezidentem. „Je to pravda jen částečně, štvalo mě, co se dělo v policii, jak umíralo vyšetřování korupce, a rozhodl jsem se, že to zkusím napravit přes politickou stranu,“ tvrdí Šlachta.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].