Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Utopená v kanálku

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Občas se stane, že některá slovní spojení, v tomto případě až na dřeň,zub času nebo brousit si zuby, dostanou v životě reálný základ. Obzvlášť na pozadí zubařské specializace s názvem endodoncie. Měla jsem pocit, že jde o nějakou neurčitou odnož stomatologie, která by se dala schovat pod souhrnné označení vrtáníčko. Teď už vím, že to je jedna z nejvyšších ligových zubařských dovedností na pomezí restaurátorských a zednických prací odehrávajících se v milimetrovém měřítku v útrobách zubu.

Že není něco v pořádku, mě sedmička vpravo nahoře upozornila pronikavou bolestí jak jinak než uprostřed noci. Napříč horní čelistí se odehrávalo sílící revoluční hnutí navzdory odporu jednotek ibalginu, které jsem do sebe v pravidelných dávkách vpravovala. Tohle se nedá vyhrát ani s ibal, ani s ginem. Dívám se na hodinky, dvě v noci. Ach jo.

Na pohotovost se mi po pravdě teď moc nechce, minule jsem v ospalosti netrefila pavilon a omylem skončila v budově covidária. V hlavě si promítám svoje dentální ócédéčko (OCD): jedu mezizubní kartáčky, elektrický střídám s manuálním, v baťohu nosím monokartáček, chodíme na hygienu, dentální nit bych doma taky našla. Proč mám teď pocit, že po tomhle si už nikdy plnohodnotně nezažvýkám? Místo toho přikládám na tvář pytlík mraženého hrášku; brokolice mě tlačila. Tlak v zubu nepolevuje, hlavu si podkládám dalším polštářem, za chvíli budu prakticky sedět. Musím si přiznat, že je to bolest jako prase.

Ráno mě probudí chlad rozmražené luštěniny. Je jasné, že v 19. století by mě s touto diagnózou poslali ke kováři, naštěstí paní doktorka mě vzala k sobě a hned. Kleště nebyly tentokrát třeba. Po RTG zobrazení a chladovém testu vše nasvědčuje tomu, že jde o akutní zánět zubní dřeně. Bude nutné zub otevřít a vyčistit zevnitř. Protože trepanace vyžaduje trpělivost a preciznost, je náročná na čas. Schopnost pacienta mít otevřeno dlouho s funkcí času rovněž rapidně klesá, takže je nutné zákrok rozdělit do několika. Provedení vrtu bývá nepříjemné jak pro pacienta, tak pro lékaře, který má ztížený přístup. Využívá k tomu různě dlouhé rotačky a čepy. Přes veškerý diskomfort je snaha zub zachovat a obnovit jeho funkci. Z ordinace si odnáším recept na antibiotika proti zánětu, dočasnou plombu a informaci, že můj kanálek je 18 milimetrů hluboký. Další kontrola a výplach za deset dní. Zub i já prozatím děláme, že o sobě nevíme. Doufám, že v noci zas nebudu muset vytahovat hrášek.

Úvahy o mražené zelenině vystřídá zpráva, že ministr – dermatolog odchází. Možná bych příště adepta na ministerský post nelovila v dermatologických vodách, ale sáhla bych po zkušeném endodontistovi. Má pro to všechny předpoklady: pracuje koncepčně, každý krok si dobře promýšlí s ohledem na danou situaci, pracuje s moderními nástroji a technologiemi, dokáže postupovat s co nejmenšími ztrátami (zubní skloviny) a usilovně hledá optimální řešení. To není špatná výbava na boj s pandemií. Věřím, že v době uzávěrky tohoto čísla budu mít uzavřené i všechny tři zubní kanálky. I když je zub mrtvý, bude dál funkční. Rozhodně po dobu delší, než byla funkceschopnost některých ministrů.

(Věnováno dr. Vachkové a dr. Bussové.)

Autorka je překladatelka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2021 pod titulkem Utopená v kanálku