Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

S otázkou na Brabce

Minimálně kvůli kauze Bečva by měl být ministr připraven odpovídat novinářům

Richard Brabec • Autor: Milan Jaroš
Richard Brabec • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Nedávno nás napadlo, že by bylo zajímavé udělat rozhovor s rakouským ministrem školství Heinzem Fassmannem o tamním otevírání škol a testování dětí na covid. Od oslovení úřadu, vyjednání termínu, kdy se interview odehraje, samotného rozhovoru až po jeho překlad a přepis uběhlo neuvěřitelných 48 hodin. Nádhera. Od roku 2018 jednáme opakovaně s českým ministrem životního prostředí o rozhovoru. Dodnes se to nepodařilo.

Když se na poradě Respektu vysloví jméno Richard Brabec v souvislosti se slovem rozhovor, většina se začne smát. A když se k tomu přidá: „Máme potvrzený termín rozhovoru s ministrem Brabcem…“, smějí se už všichni. Podobná věta totiž zazněla tolikrát, že to nejde ani spočítat. Jen během posledního měsíce jsme takové termíny měli tři. Je to vlastně ze strany ministerstva hra, protože nabízí čas setkání, i když ví, že ho den, pár dní nebo jen několik málo hodin před jeho konáním zruší a k rozhovoru nikdy nedojde. Tak už jsme to ukončili a poslední nabídku dalšího termínu – „možná v pátek“ – odmítli. Každá hra má mít svůj konec.

Situace sice je v jistém ohledu směšná, ale Richard Brabec řídí důležitý vládní rezort a je místopředsedou hnutí ANO. Měl by tedy být pod kontrolou veřejnosti, která se mimo jiné odehrává prostřednictvím otázek novinářů. Minimálně kvůli kauze Bečva by měl být ministr připraven odpovídat.

Hra – nabídnu termín rozhovoru, zruším termín rozhovoru – je trapná. Když už, má to být čisté a jasné jako u Andreje Babiše, který se kritickým rozhovorům vyhýbá úplně. Pokud už něco chtěl říct, zavolal nejčastěji do Práva, kde s ním vycházela nekonfliktní interview. Babiš je na Facebooku nadšeně anoncoval: to si musíte přečíst. Vše nedávno skončilo „svatbou“, když autor těchto rozhovorů Jan Rovenský zamířil na Úřad vlády, kde se stal premiérovým poradcem. Takto si vedení ANO představuje ideální novináře.

Když se podíváme na nedávno zvolené členy Rady České televize a čerstvé nominace na další radní, chystá se ANO aplikovat svou ideu služebnosti i na veřejnoprávní média. To je mnohem vážnější.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].