Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rozhodne, jaká interpretace pandemie převládne v létě

Se sociologem Matoušem Pilnáčkem o vyhlídkách politických stran před volbami

Matouš Pilnáček • Autor: Milan Jaroš
Matouš Pilnáček • Autor: Milan Jaroš

Máme půl roku před volbami, důležitost voličských průzkumů stoupá. Co vás na nich v posledních měsících nejvíc zaujalo?

Asi dynamika dvou nově utvořených koalic.

Jak jejich průběžnému skóre rozumíte?

Vypadá to, že Pirátům a STAN se podařilo udržet předchozí podporu i po utvoření koalice a neztratili téměř žádné voliče. Podařilo se jim přesvědčit své příznivce, že jejich koalice je dobrý nápad. Naproti tomu uskupení Spolu se asi nepodařilo úplně všechny své voliče přesvědčit a zaznamenalo mírný pokles podpory.

Lze z vašich průzkumů vyčíst proč?

Nedokážu na takovou otázku přesně odpovědět. My sbíráme volební data pomocí osobního dotazování, a to během pandemie bohužel dělat nemůžeme. Momentálně tedy předvolební průzkumy neděláme. Ale obecně se dá říct, že někteří voliči těch stran vnímají ostatní strany té koalice kontroverzně.

Dá se tohle vnímání půl roku před volbami změnit, nebo už je spíš pozdě?

U průzkumů politických preferencí platí poučka, že jsou měřením aktuálního stavu, a ne předpovědí toho, jak volby dopadnou. A půl roku před volbami je z hlediska preferencí strašně dlouhá doba. Dokonce i měsíc před volbami se můžou dít posuny v rámci deseti až patnácti procent. Jak se volby blíží, lidé začínají přemýšlet, koho volit, více se věnují politickým tématům. Spousta lidí politiku v mezivolebním období nesleduje. Takže v tomto ohledu je příprava půl roku naprosto dostačující k tomu, aby se obrousily hrany.

Piráti a STAN také navenek nepůsobí jako ideální partneři. Tohle spojení neodpudilo jejich vyhraněnější voliče?

Vypadá to, že ne. STAN se podařilo ještě jako samostatnému subjektu posílit po posledních krajských volbách. Volby druhého řádu někdy slouží k tomu, že voliči nějak přehodnotí své preference. A to se tentokrát stalo právě v případě Starostů. Tím také trošku narostla jejich pozice v rámci nové koalice a vypadá to, že nepřicházejí o voliče ani po spojení s Piráty. To se však může změnit, jak říkám, půl roku do voleb je dlouhá doba.

Jak jsou dnes vůbec mezi voliči jiných stran vnímaní Piráti? Přetrvává tendence vidět je jako určité radikály, třeba i kvůli extravagantnějšímu vzhledu jejich politiků?

Tahle tendence pořád je, nicméně oslabuje. Vidíme ale výrazné dělení podle věku. V mladší kategorii voličů by Piráti velmi výrazně zvítězili. Zatímco starší lidé je pořád považují za celkem nedůvěryhodnou stranu.

U mladších voličů bylo vždy zvýšené riziko, že k volbám nepřijdou. Stále to platí?

Ano. Piráti v tomto smyslu mají úkol mobilizovat mladší voliče. Ale když mluvím o mladších voličích, tak mluvím o voličích do čtyřiceti let. Takže tam už není takový problém s neúčastí. Funguje to vlastně tak, že prvovolič vychází ze svého rodinného zázemí a z toho, jak volí jeho okolí. A ještě neví, jestli bude k volbám chodit pravidelně. Kdežto starší ročníky si vytvořily nějaké návyky a chodí volit pravidelně. Takže u důchodců se můžete relativně spolehnout, jestli konkrétní člověk k volbám dorazí, nebo ne. Naproti tomu u mladších ročníků potřebujete jako politik s volební účastí pracovat.

V minulém týdnu se řešila podoba letošní maturity. Mnozí přitom podezírají premiéra Babiše, že volání po zrušení maturitních zkoušek vychází z jisté kalkulace s podporou mladých lidí ve volbách. Myslíte, že vzhledem k postojům velmi mladých voličů je reálné, že by ve větším počtu hlasovali pro ANO?

Myslím, že to je málo pravděpodobné. U mladších voličů vidíme zřetelnou tendenci volit koalici Pirátů a STAN. A převrátit tu vlnu směrem k ANO by bylo extrémně obtížné i takovými kroky, jako je zrušení maturity. Navíc skupina maturantů je velmi malá, takže si nemyslím, že by to mělo mít nějaký větší vliv.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].