Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Předsednictví duchů

Všimli jste si, že Portugalsko už třetí měsíc předsedá Unii? Dost možná nevšimli, a není se čemu divit. Portugalci převzali vedení EU ve smolné chvíli, kdy se nejen řada jiných zemí začala nořit do nové koronavirové vlny, ale i samo Portugalsko procházelo do té doby nejhorší fází pandemie. Tamní vláda musela řešit národní hřiště a ostatní Evropané hypnotizovali dávky vakcín, které nepřicházely. Pokud byl někdo poptávaný, nebyl to portugalský premiér, ale Evropská komise coby garant ne úplně úspěšné strategie, jak občanům v členských státech zajistit dostatek očkovacích látek.

Portugalské panování v čele EU není dodnes příliš vidět, i když už se země otřepala z poslední vlny. Většina schůzek, debat a jednání stále probíhá na Zoomu a tenhle svět nepřenášejí televizní kamery do našich obýváků, nepobíhají tu novináři s mikrofony v ruce, nepřibrzďují limuzíny s tmavými skly. Bez zachycení ve fyzickém prostoru a reálném čase jako by ten svět ani neexistoval. Jako by se nic z toho nedělo.

V Lisabonu nechala portugalská vláda postavit plně vybavené centrum pro potřeby několika set novinářů během summitů, kromě pár televizních štábů a fotografů, kteří odtud občas odešlou denní práce, sem ale nikdo nechodí. Prostor zeje prázdnotou a prý je slyšet ozvěna vlastních kroků, když vejdete.

Jaké bude druhé české předsednictví za rok a čtvrt? Pandemie koronaviru už snad pomine. A dál? Vicepremiér Havlíček už dřív nadnesl, že by se mohlo přenést na internet, aby se ušetřilo. Andreji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].