Ahoj, Veru, co ty tady? A víš, že Baru je klimateriánka? Nojo, taková mladá. Nojo, už. Nojo, a pořád jí sóju. Tohle je celá Maru. Potkala na rohu Veru a hned do ní hučí o Baru. Maru většinou něco do někoho hučí, zpravidla to nikdo moc neposlouchá a myslí si na svoje. Například na klimateriánství. Na rozdíl od Maru a Veru jsme si domysleli, že s klimakteriem to nesouvisí. Nýbrž s klimatem. Je to způsob stravování. A jak předpovídají znalci různých kalibrů, v roce 2021 to bude trend.

Nepřispívat svým stravováním k produkci skleníkových plynů a globálnímu oteplování. Čtvrtina skleníkových plynů vyprodukovaných na planetě jde na vrub produkce potravin. Kromě toho naše jídlo znečišťuje řeky, oceány a půdu, ničí lesy, decimuje celé živočišné druhy a vůbec působí pohromy. Baru a ostatní klimateriáni proto přistupují k jídlu s až obsesivní pozorností, mají k ruce spoustu návodů, článků a klimatických kalkulaček a aplikací. Klimaterián se před jídlem nemodlí, ale počítá uhlíkovou stopu.

Základní pravidla byla nicméně formulována už mnohokrát: Zvýšit konzumaci luštěnin (aspoň jednou tolik). Víc ořechů a jedno vajíčko týdně stačí. Taky snížit příjem masa (hlavně červeného a nejméně o polovinu). A hlavně pozor na krávy. Půl druhé miliardy krav krmených průmyslovou stravou je nonstop nadmutých a vypouští plyny. Skleníkové plyny, hlavně superagresivní metan. A kdo si dá jednou týdně maso z krávy, tomu se ty plyny nasčítají a za rok má uhlíkovou stopu, jako kdyby letěl z Prahy do…

I_obalka_R1-oprava1
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R1-oprava1
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1262

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte