Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Kdo chce zničit pirátku Richterovou

Pohled do nitra jedné lživé kampaně

Olga Richterová • Autor: Matěj Stránský
Olga Richterová • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pirátská poslankyně Olga Richterová už více než dva roky dodržuje pravidelný rituál. Když má schůzky, zapisuje si večer do elektronického diáře, s kým se ten den setkala a o čem mluvili. Snaží se tak plnit slib své strany dělat průhlednější politiku. Od chvíle, kdy přišla v roce 2017 do parlamentu, se prý pokouší poctivě zaznamenávat, bílé zůstává překvapivě políčko 23. srpna 2018. To si sice po celodenním maratonu schůzek tak jako obvykle cestou domů namluvila do telefonu přes rozpoznávač řeči jejich přehled, do diáře je ale už nezanesla.

V momentě, kdy to chtěla udělat, na ni začaly na počítači vyskakovat desítky nesnášenlivých vzkazů od neznámých lidí – někteří jí později vyhrožovali likvidací. Poslankyně jen nevěřícně zírala. Poprvé v životě okusila, o čem do té doby jen slyšela: být na vlastní kůži předmětem dezinformační kampaně. Lež, která se o ní začala šířit – že chce do Česka pozvat desítky tisíc Afričanů a darovat jim byty –, se jí zprvu zdála natolik banální, že si myslela, že se s ní ještě ten večer vypořádá. Realita následujících měsíců ji ale z této iluze důkladně vyléčila.

„Je to strašná síla, objevuje se to dokola, v různých uzavřených skupinách, do nichž nemám šanci se dostat. Je to všude kolem mě,“ říká Richterová po roce a půl ve své poslanecké kanceláři. Na počítači před ní přitom bliká zatím poslední rozhořčený vzkaz z konce minulého týdne: „Ty zechcaná frigidní lesbo. Nastěhuj si negry k sobě domů.“ Poslankyně je přesvědčená, že se stala terčem promyšleného útoku dosud neznámých protivníků s cílem co nejvíc ji poškodit ve veřejném životě. Její případ je však mnohem pestrobarevnější a ukazuje, že zatímco ke spuštění dezinformační laviny stačí málo, zastavit ji je dnes čím dál obtížnější.

Za každé další shození bude trest. (Lživý hoax
o Olze Richterové na Pirátské pravdě)
Za každé další shození bude trest. (Lživý hoax o Olze Richterové na Pirátské pravdě)
Přišlo mi to e-mailem od známého. (Jeden z šiřitelů hoaxu Ivo Eichler)
Přišlo mi to e-mailem od známého. (Jeden z šiřitelů hoaxu Ivo Eichler)

Absolutní lež

Příspěvek, který poslankyni Richterové změnil politický život, se poprvé objevil na facebookové stránce Pirátská pravda. Profil se tvářil jako oficiální stranická komunikační platforma, patrně spustil činnost 23. srpna 2018 v 11.52 a jeden z prvních statusů se týkal Richterové. Piráti ani politička s ním ovšem nemají nic společného.

„Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují, a mohou se tak v pohodě zadlužit hypotékou na zbytek života. Všichni však takové štěstí nemají. Miliony Afričanů takové možnosti nemají, a proto jim musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemi, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností. Věříme, že bychom v ČR mohli v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé,“ stálo v něm.

Status byl dán do uvozovek a vedle něj byla fotografie usmívající se poslankyně, logo Pirátské strany a odkaz na její webové stránky. Důvěryhodnost dojmu, že autorkou je politička, zvyšoval fakt, že Richterová se skutečně specializuje na bytovou problematiku a vyjadřuje se i k uprchlíkům. „Jenže naprosto jinak. Nikdy jsem nic takového neřekla, je to absolutní výmysl,“ opakuje mnohokrát řečené dnes Richterová. O příspěvku se dozvěděla zhruba osm hodin po jeho zveřejnění ze zmiňovaných rozhořčených reakcí čtenářů. Do toho jí začali psát kolegové z Pirátské strany, že se o ní ve veřejném prostoru objevil nepravdivý hoax. Lež v řádu desítek minut rychle přebíraly jiné facebookové stránky, které sleduje hodně dalších lidí.

Na začátku září 2018 podala Richterová trestní oznámení na neznámého pachatele a ona a stovky Pirátů a jejich přátel nahlásili centrále Facebooku příspěvek jako vylhaný s tím, ať ho zablokuje. K tomu došlo ještě během září a poslankyně si myslela, že to nejhorší má za sebou. Byl to ale teprve začátek.

Negři na kulku

Během minulého roku začala lež žít novým životem. Na svůj Facebook si ji pověsila představitelka extremistické Národní domobrany Nela Lisková, kterou na sociálních sítích sleduje devět a půl tisíce lidí. Řada z nich ji bere jako člověka, kterému lze důvěřovat, a automaticky kopírují to, co zveřejní. „Jak chcete hledat na Facebooku pravdu. Ať si lidé vytvoří názor sami,“ odpovídá Lisková na otázku, proč šířila vědomou lež.

Moje dobrota má 9 mm. (Nela Lisková) • Autor: Alexandr Satinský / MFDNES + LN
Moje dobrota má 9 mm. (Nela Lisková) • Autor: Alexandr Satinský / MFDNES + LN

Ve veřejném prostoru se pohybuje několik let, do širšího povědomí se zapsala snahou zřídit v Ostravě pobočku samozvané proruské doněcké republiky, kterou soud zrušil jako nelegální. Společně s dalšími domobranci se nechává fotit ve vojenských uniformách a prohlašuje, že chce Česko bránit před utečenci. A například na ruské sociální síti VKontakte – jak zmapoval web Manipulátoři.cz – přímo vyzývá k otevřenému násilí. „Negři na kulku.“ „IQ negrů je už pod úrovní primátů a měli by dál makat na plantážích s bavlnou a držet hubu a krok,“ píše zde a na adresu úřadujícího papeže dodává, že „tento satan“ vyzývá svět, aby „všechno zlo, nákazy AIDS, parazity, viry, znásilňování dětí a žen, vyvražďování“ byly odměněny láskou a dobrotou. „Tak moje dobrota má 9 mm,“ hřímá Lisková ve statusu na podzim 2017.

Když loni v zimě Lisková zveřejnila vymyšlenou citaci Richterové, první den ji sdílelo 360 lidí a dalších 549 ji „lajkovalo“. Na českém Facebooku jde o relativně vysoké číslo. „Šíří se to jako mor. Ideální je psát soukromé zprávy těm lidem, kteří tomu uvěřili. Děkuji moc, už na to sama nemám sílu,“ snažila se zastavit další přebírání lži Richterová. Za rok a půl politička soukromě napsala stovkám lidí, každému se vždy pokoušela vysvětlit, že se jedná o nesmysl. Většinu z oslovených nepřesvědčila, menší část ano. „Média a internet mají ohromnou moc a na mozek člověka, který celý život maká, to pak má devastující účinky. Byl jsem opravdu totálně naštvaný, a mít samopal, tak asi člověk udělá nevratné věci. Je to hrozné, co to udělalo se mnou,“ omluvil se jí profesionální řidič Roman Hronec.

„Opravdu jsem se nechal unést a ta nenávist vůči ní byla obrovská. Jsem ročník 1967, takže ještě pořád věřím, že to, co čtu, bude pravda.“

Kde na hoax narazil, si dnes už nevybavuje. Říká, že mu to buď někdo přeposlal, nebo ho viděl někde na Facebooku. Hronec dnes vzpomíná, že když údajné vyjádření Richterové viděl poprvé, přestal racionálně uvažovat. „Dost nás nechce migranty. Sami neumíme udělat pořádek s Romy. A to vše se na nás podepisuje. Jezdil jsem zahraniční linky s autobusem. Byl to zážitek, tyto sorty lidí přepravovat, jejich arogance byla za hranou slušnosti. Tak proto jsem jako vosa,“ vysvětluje. „Opravdu jsem se nechal unést a ta nenávist vůči ní byla obrovská. Jsem ročník 1967, takže ještě pořád věřím, že to, co čtu, bude pravda, když je to podloženo fotkami nebo citacemi.“ A o tohle v celé věci jde.

Nepamatuji se

Lživý příspěvek je „ušit“ přesně tak, aby mířil na prvoplánové emoce naštvaných lidí. Vedle fotografie Richterové byla ještě další, na níž jsou zachyceni dva Afričané procházející dynamickým krokem okolo typických uprchlických stanů. Obraz vzbuzoval dojem, že si jdou pro byty údajně slibované Richterovou. Kdyby to náhodou někomu hned nesepnulo, byl přes fotografii ještě vytučněn nápis startovní byty pro mladé.

Pirátská pravda, na níž se hoax poprvé objevil, je anonymní facebooková stránka. Vznikla před posledními pražskými komunálními volbami, všechny publikované příspěvky jsou namířeny proti Pirátům. Kdo Pirátskou pravdu založil, není jasné, její správci jsou neznámí, nechtějí odkrýt svoji identitu. „Soudruzi, piráti, vítejte na nové stránce Pirátské pravdy. Jak vidíte, tak stále čelíme obrovské vlně nenávisti od fašistických cenzorů a ohlašovatelů, kteří i přes naše jasné vysvětlení stále nechápou, že nás každým sestřelením jen posílí, co se týká dosahů. Za každé další shození naší stránky bude následovat trest,“ píše se v jednom z prvních dohledatelných příspěvků na Pirátské pravdě z 26. září 2018.

Stránka s tímto sdělením obnovila svoji činnost měsíc poté, co byla kvůli nahlášenému hoaxu poslankyní Richterovou Facebookem zablokována. V jejím záhlaví stojí, že na ní bude vyvěšeno vše, co se na pirátský web nevešlo. A otevírá ji fotografie lodi přeplněné utečenci, a sloganem „držíme kurz“. Odkazuje na stejnojmenné pirátské heslo pro voliče, ve kterém jim při desátém výročí svého vzniku slibovali, že nikdy neuhnou ze svých politických principů.

Pirátská pravda je psána zčásti ležérním stylem a její autoři si zde dělají z Pirátů legraci. Dál tu jsou ale i zcela nepravdivé a urážející příspěvky. Když Piráti vyhráli komunální volby, vyšla na Pirátské pravdě fotografie zakuklených dětí ze Sýrie se samopaly v ruce. Bylo u ní logo Pirátské strany a nápis – „sirotci, vítejte“. Příspěvky po prvotním zablokování útočí na celou stranu, osobní napadání Richterové z Pirátské pravdy zmizelo.

Díky technické chybě Facebooku bylo letos v lednu zcela náhodou možné několik hodin vidět, kdo vkládá jednotlivé příspěvky na konkrétní anonymní stránky. Piráti zjistili, že za Pirátskou pravdou jsou přinejmenším dva konkrétní lidé. První z nich vystupuje jako Jaroslava Hájková, mladá žena z Jihlavy, druhý přijal jméno Kristopher Knight. Hájková má na svém Facebooku několik fotek s dítětem a mužem z dovolené v Chorvatsku, několik lidí jí tu v minulosti přálo vše nejlepší k narozeninám. Knight o sobě neuvádí vůbec nic.

Jak bojovat s virem? (Olga Richterová s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem) • Autor: Matěj Stránský
Jak bojovat s virem? (Olga Richterová s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem) • Autor: Matěj Stránský

„Bohužel si vůbec nevybavím, jestli jsme se viděli i osobně. Stýkal jsem se s mnohými lidmi a na všechny si již nepamatuji. Podle okruhu přátel patřila k Dělnické straně sociální spravedlnosti,“ říká Petr Kotáb, jeden z těch, který Hájkové na Facebooku blahopřál. Dělnická strana sociální spravedlnosti je ultranacionalistická krajně pravicová strana, která v roce 2004 navázala na soudem rozpuštěnou Dělnickou stranu. Za profily Hájkové a Knighta se však mohou skrývat i zcela jiní lidé, kteří jednoduše nechtějí být identifikováni. Pokus Hájkovou či Knighta kontaktovat vychází naprázdno. Na otázky Respektu nereagovali.

To mě nenapadlo

Jak přesně se lež o Richterové dostávala k mase čtenářů, nejde s odstupem detailně zrekonstruovat. Politička ani nikdo další si předloni v srpnu nezálohovali, kdo všechno příspěvek na Pirátské pravdě sdílel, a po jeho smazání Facebookem to už není vidět. „Neměla jsem s tím zkušenost, nenapadlo mě archivovat si to. Dnes už bych to udělala,“ říká Richterová. U Pirátů po totožnosti správců Pirátské pravdy pátrá jeden člověk (strana si mimo pomoci advokáta nenajala hackery ani jiné odborníky, kteří by jí s celou věcí pomohli).

Jisté je, že někteří lidé si hoax v jeho původní podobě hned na začátku přefotili a umisťovali ho v dalších měsících dál na svých facebookových účtech a dávali ho do řetězových e-mailů. Když to udělal někdo vlivnější, jako je Nela Lisková, vyvolalo to vždy nové masivní sdílení. „Loni se to stalo několikrát. Poznala jsem to podle toho, že mi začala v poště přistávat spousta sprostých zpráv,“ vzpomíná Richterová.

Výběr z debat pod příspěvkem Iva Eichlera.
Výběr z debat pod příspěvkem Iva Eichlera.

„Choromyslná chovanka utekla z ústavu až do parlamentu. Mimochodem, je to sestra místopředsedy sněmovny Ferjenčíka. Větší pitomost už nemůže politik(čka) vyslovit,“ uvedl svůj facebookový příspěvek s překopírováním vymyšlené citace Richterové loni v červenci cvičitel psů ze Zlínska Ivo Eichler (Mikuláš Ferjenčík je poslanec, nikoli místopředseda sněmovny – pozn. red.). Dostal za něj 341 lajků a sdílelo ho 520 lidí, hned pod ním se u Eichlera na účtu rozjela vášnivá debata.

„S tímhle ksichtem bych se schovala do podzemí a vycházela v noci. Piráti jsou debilní všichni, včetně čůzy Richterové,“ komentovala naštvaně Eichlerův status vystudovaná knihovnice ze středočeských Líbeznic Helena Roubková. „Asi je na tripu,“ přisadil si na konto Richterové motorkář Dušan Matkovčík. „Bože taková sračka, co jí padá z huby,“ doplnila ošetřovatelka z nemocnice v Kladně Radka Jouklová. „Přišlo mi to e-mailem, poslal to jeden známý, že to má z Facebooku. Kdo mi to poslal, to vám neřeknu,“ odpovídá Ivo Eichler na otázku, kde se o lživém příspěvku poprvé dozvěděl. „Piráti mají ve svém vedení hlupáky. Když mi to dorazilo, hned mě to zaujalo. Chtěl jsem, aby o tom věděli další, tak jsem to dal hned ven. Nepochyboval jsem o tom tenkrát ani teď.“

Osobní aktivity na sociálních sítích nejsou jedinou cestou k šíření lží. Další z efektivních modelů jsou dezinformační weby. Ze 4200 českých webů posílají dezinformace do veřejného prostoru zhruba dvě desítky titulů. „Jde na prvním místě o Novou republiku, Vlastenecké noviny, Sputnik, Pravý prostor, AC24, Aeronet. Konkrétně jimi protéká 67 procent infikovaného obsahu,“ komentoval pro Respekt již před časem situaci majitel společnosti Semantic Visions František Vrabel, který virtuální prostor mapuje.

V případě poslankyně Richterové jednoznačně převažuje „osobní cesta“. Na dezinformačních webech o ní vyšlo jen několik článků, hoax si razil cestu k veřejnosti hlavně přes Facebook nebo se přeposílal v e-mailech, jako tomu bylo u Iva Eichlera. Často ho sdílely stránky různých buněk parlamentní strany SPD. „Na Facebooku si málokdo něco ověřuje, tendenci věřit tu mají i jinak nedůvěřiví lidé. Ti se pak chovají, jako by byli nakažení virem. Dostanou ho a šíří dál,“ popisuje analytik Vrabel. Podle analýzy českých elfů, skupiny lidí, kteří si vzali za cíl boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu, patřili na konci loňského roku na sociálních sítích představitelé Pirátů mezi nejvíce napadané.

Olga Richterová v tomhle směru drží jeden z primátů a je přesvědčená, že dlouhodobá kampaň ji poškozuje. „Hodně lidí má o mně kvůli tomu negativní informace. Musím to pořád řešit, zatímco bych mohla dělat něco užitečnějšího,“ říká politička. Její výše zmíněné oznámení stále šetří policie, v minulosti ho chtěla odložit, státní zástupce to ale neumožnil. Detektivové mají možnost vyžádat si od Facebooku data o zakladatelích Pirátské pravdy a šíření lživého příspěvku a zjistit tak, kdo stál na samém začátku. Zda to udělali, policie neuvádí. Ví se jen to, že aktuálně si předvolává zainteresované aktéry k podání svědectví. Zpovídaná zatím byla Nela Lisková.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].