Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jak okrást živnostníka

Důchodová reforma se stává největší ostudou této vlády

Jana Maláčová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jana Maláčová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Platí, že Česko je sociální stát, který myslí na každého potřebného občana s finanční podporou. Někdy ale umí nepříjemně překvapit. Třeba minulý týden, kdy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v České televizi vysvětlovala, že podle jejího nového návrhu důchodové reformy nedostanou někteří živnostníci ve stáří žádný důchod, protože si na něj během svých pracovních let odvádějí příliš málo peněz. Řemeslníci, drobní obchodníci nebo třeba knižní redaktoři a překladatelé museli znejistět, jestli slyší dobře. Jako živnostníci odvádějí tolik, kolik jim stát úměrně k jejich mzdě předepsal. A odvádějí právě proto, aby ve stáří nějaký důchod dostali.

Znamenají slova ministryně to, že pokud pro ně mezigenerační solidarita končí, tak jim stát odvedené peníze slušně s omluvou vrátí a už si žádné nevezme? Dávalo by to logiku. S tím ale sociální demokratka Jana Maláčová nepočítá. Její logika je zjevně jiná.

Není to potřeba

Pro Česko je neštěstí, že mu zrovna v téhle době vládne Babišovo ANO a sociální demokracie. Přesněji řečeno – že vládnou zrovna v časech, kdy se řeší reforma penzijního systému. Jde o mimořádně složité téma, které – pokud jej politici nezačnou se vší vážností řešit – má potenciál v budoucnu zatřást veřejnými financemi, a tedy i stabilitou českého státu.

Všechny zdejší porevoluční politické strany vykazovaly v otázce jak dál s důchody značnou liknavost a nejistotu při hledání řešení. Žádné se však u moci nechovaly tak nezodpovědně a bezradně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].