Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Rok 2020: Díky, ale stačilo

Každý rok tu děkuji čtenářkám a čtenářům za podporu. Letos to platilo dvojnásob

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Toto je poslední číslo, respektive dvojčíslo, roku, což je dobrá příležitost k ohlédnutí. Stejně jako ostatním se i nám letos vše převrátilo naruby. Krizová situace začala už loni, kdy nás těsně před Vánoci z redakce vyhnal na několik týdnů požár. Tehdy část Respektu pracovala z domova a část ve vymrzlé redakci v bundách a při světle z agregátu. Zpětně se dá říct, že to byla příprava na pandemii a ještě složitější podmínky.

Každý rok tu děkuji čtenářkám a čtenářům za podporu a dodávám: bez vás to nejde. Letos to platilo dvojnásob. Na jaře jste nás podrželi tím, že když se uzavřely trafiky, kupovali jste nás v digitální podobě. K dramatickému propadu, kterého jsem se bál, tak nedošlo. Vzhledem k tomu, že nám na jaře vypadly příjmy z inzerce, to byla záchrana. Vážíme si toho a děkujeme. Je radost pro vás psát.

Abychom si to neusnadňovali, rozšířili jsme v září počet stran, zavedli několik nových rubrik, uzavřeli dohodu o přebírání textů z The Atlantic, takže jste mohli číst třeba rozhovor s Barackem Obamou nebo úžasnou investigaci z Číny, a spustili jsme redakční podcast. Udělalo nám radost, že vaše odezva byla více než pozitivní.

V každém posledním čísle vydáváme redakční fotografii, vzhledem k opatřením jsme se ale nemohli sejít dohromady, takže jsme pořídili společný snímek na začátku naší porady. Chvíli nato začalo z monitoru mizet jedno okno s členy redakce za druhým. Google spadl. Naštěstí ne nadlouho, ale i tak proběhlo hlavou: Hele, to už fakt stačí!

Rád bych tu poděkoval všem, kteří letos pomáhali. Zdravotníkům, dobrovolníkům, zaměstnancům domovů pro seniory, nevládkám, vojákům… Rok 2020 byl hrozný, ale zároveň jsem nikdy neviděl tolik výjimečných výkonů zdejší společnosti. A když jsme u výjimečnosti: Mezi mé „osobnosti“ roku patří Bělorusové a jejich zápas za svobodu.

Další Respekt vyjde v pondělí 4. ledna 2021.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení, krásné Vánoce a povedený rok 2021 vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2020 pod titulkem Rok 2020: Díky, ale stačilo