0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda13. 12. 20203 minuty

Snažím se být normální

Novinky v případě Navalnyj

Dva měsíce poté, co byl propuštěn z berlínské nemocnice po pokusu zavraždit ho v Rusku nervovově paralytickou látkou z kategorie novičoků, zůstává ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj dál v Německu. Může si jako vyřešenou odškrtnout jednu ze dvou velkých obav, které před atentátem měl: že se ho ruský režim pokusí buď zabít, nebo vyštvat za hranice. První variantu tedy Navalnyj přežil, byť návrat do normálního života je složitý. Když odcházel z kliniky do domácího léčení, nedokázal vyjít ani pár schodů a skoro nemohl artikulovat. To se zlepšilo, Navalnyj se přesunul se ženou a dětmi z Berlína na venkov, kde podstupuje další rekonvalescenci.

K poslední fotce s trenérem na Instagram napsal: „Snažím se být normální, není to lehké.“ Zároveň ale již začal znovu vysílat své pravidelné pořady na YouTube, v nichž tepe ruského prezidenta za korupci. Respekt v uplynulých dnech mluvil s několika Navalného přáteli, kteří se vesměs shodovali v tom, že opozičník na sobě tvrdě pracuje, jeho léčba ale stále ještě není ukončená.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Uzdravuje se. Co se týká mentální formy, je to ten stejný člověk jako před otravou,“ popsal Respektu výrazný ruský ekonom a někdejší poradce exprezidenta Dmitrije Medveděva Sergej Gurjev, který před časem začal kremelskou elitu kritizovat, a pak v obavách z její pomsty odešel do exilu v Paříži. Návrat myšlenkových a mentálních sil je mimochodem také velkým potěšitelným překvapením – svého času to lékaři nepředpokládali ani v optimistických odhadech.

Co bude…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc