Coronavirus: la riapertura del 18 Maggio a Roma
Autor: Cecilia Fabiano/ LaPresse

Řím zažil nejchladnější září za posledních 50 let. Poblíž města napadl poprašek sněhu a obří vlny rozbouřeného Tyrhénského moře vytrhly soše Neptuna v Ostii z rukou trojzubec a odnesly ho. V ulicích Říma se zabydlela rodinka divočáků, Svatá stolice přijala rezignaci významného vatikánského kardinála, roušky jsou teď povinné i venku a v srdci města otevře první Starbucks. Římané nevěřícně kroutí hlavami nad nepříznivými událostmi podzimu, které jen zvyšují nejistotu z nákazy a krátících se dní.

Jedna z mála konstant, která zůstává, je kvalitní římská káva. Pětiminutovka na baru místní kavárny, jež povzbudí mysl, potěší chuťové buňky a načas uhasí obavy. Na své první espresso, kterému tu říkají prostě un caffè, míří Římané do místního podniku, zvaného bar, obvykle hned po ránu. Římané berou svou kávu vážně a výhradně do skla či porcelánu – nad experimenty cizinců s půllitrem kafe do plastu pozvedají obočí. Místní káva je servírovaná do malého šálku, v perfektní teplotě, aby se dala hned pít. Většinou své preso vypijí na tři usrknutí na baru, prohodí pár slov s baristou a jeho dokonalý výtvor ocení obvyklým Grazie!, i kdyby to říkali jeho zádům nebo si byli jisti, že se slůvko rozplyne v okolním hluku.

V průměru prodá typický bar 230 šálků kávy denně, skoro 60 procent je preso a 13 procent cappuccino, které se tu pije výhradně do 11 dopoledne. Un caffè je černé preso, s kapkou napěněného mléka je to caffè macchiato. Káva „spravená“ panákem grappy nebo jiné kořalky je…

I_obalka_R42
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R42
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte