0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace30. 8. 20202 minuty

Není proroka mezi svými

V povyku kolem vydání biografie Milana Kundery bohužel poněkud zanikla jiná mimořádná událost – manželé Kunderovi se rozhodli věnovat sbírku spisovatelových písemností do fondu Moravské zemské knihovny. Na podzim tak z autorova pařížského bytu poputuje do jihomoravské metropole například početná kolekce překladů vydaných ve více než čtyřiceti světových jazycích, korespondence s překladateli, kresby, jimiž spisovatel ilustroval některé ze svých knih, ale především – archiv obsahující nespočet kritických reflexí jeho textů, který léta shromažďovala Věra Kunderová. V Brně tak pod hlavičkou MZK vznikne samostatná Knihovna Milana Kundery nabízející kromě pravidelného literárního programu i jinde nedostupnou možnost studovat světové přijetí autorova díla.

Už od dob, kdy Milan Kundera se svou ženou opustil Československo, ho tuzemští kritici nešetřili – nejprve to byl exulant, jehož knihy tu až do revoluce nesměly vycházet, poté udavač, který stál za zatčením agenta-chodce Miroslava Dvořáčka, vedly se vyhrocené debaty o jeho právu na soukromí a nyní zase o právu ovlivňovat svůj mediální obraz. Chtělo by se říct – mnozí se předháněli, aby literárnímu velikánovi podtrhli piedestal pod nohama.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Je bezpochyby dobře, když pravda vyjde najevo. Ale nebývale bulvarizovaný soud autorova charakteru by přece neměl zastínit mnohem podstatnější fakt, jakým je v případě spisovatele – jeho dílo. Kundera se přece neuchází o žádnou veřejnou funkci a ti, kdo svůj voyeurismus omlouvají hledáním…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc