Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Palm Springs
Palm Springs

DĚLNÍCI KULTURY

Cenu Jindřicha Chalupeckého letos nikdo nevyhraje. Ví se to už pět měsíců před očekávaným vyhlášením vítěze tradičního klání pro výtvarné umělce do 35 let, protože finalisté se rozhodli poprvé v jednatřicetileté historii ceny nesoutěžit. Podle svého kolektivního vyjádření zaslaného médiím se chtějí zbavit vysokého tlaku okolí a doufají, že když se bez stresu ze soutěžení soustředí jen na říjnovou prezentaci v ostravské galerii PLATO, odrazí se to nejen na kvalitě uměleckých děl, ale i na diváckém zážitku.

„Umělecká díla vystavená v kontextu soutěže vedou diváky k vzájemnému porovnávání, což ubírá možnosti výstavu naplno zažít. Pokud by se CJCH zbavila tohoto limitujícího rámce, naplňovala by pak i více například etický kodex Feministické umělecké instituce, pod kterým je CJCH podepsána,“ píše se v prohlášení deseti finalistů, se kterým vedení Společnosti Jindřicha Chalupeckého souhlasí, dokonce je za něj rádo.

Aby ne. Že se v „chalupářích“ přestane soutěžit, to se šušká už pět let, co cenu řídí Karina Kottová. Ta dávala hned od svého příchodu najevo, že jí soutěžní formát nevyhovuje – a že by měl mít původně komorní podnik, jehož posláním bylo vybrat to nejlepší z mladé generace a na výstavě nových prací pak zvolit umělce roku, jiné cíle. Z Chalupeckého ceny se tak pod jejím vedením postupně stala vlivová instituce s dobrým finančním zajištěním, jejíž ambice byly teď vidět i v konkurzu na nové vedení Národní galerie: Kottová se do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].