Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Sebastian Kurz a Werner Kogler • Autor: ALEX HALADA / AFP / Profimedia
Sebastian Kurz a Werner Kogler • Autor: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Poprvé v dějinách Rakouska se ujala vlády ko­alice křesťanskodemokratických lidovců a Zelených. Šéf Zelených Werner Kogler prohlásil, že Rakousko se ocitne v čele Evropy, pokud jde o klimatickou politiku. „Vyjednávání o vládě nebylo, musím říct upřímně, snadné, protože naše dvě strany se velmi, velmi liší,“ konstatoval Sebastian Kurz po Koglerově boku. Dosažený kompromis podle něj obsahuje to „nejlepší z těchto dvou světů“. „Je možné snížit daňovou zátěž a zároveň uvést daňový systém do souladu s ekologií,“ řekl šéf rakouských lidovců. 

„Že něco politik přislíbí, to nestačí.“

Ústavní právník Jan Kudrna k ústavní stížnosti senátorů a rodičů, týkající se zvýšení rodičovského příspěvku. Nevztahuje se na rodiče dětí do čtyř let, kteří už svůj příspěvek vyčerpali – to je podle stěžovatelů nefér a protiústavní. Podle Kudrny má stížnost jen malou šanci na úspěch, protože nový zákon podle něj neporušuje ani Listinu základních práv a svobod, ani nezklamává legitimní očekávání rodičů.

doprava

Smrtí na silnicích méně. Trochu.

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Podle statistik zemřelo v loňském roce na českých silnicích 547 lidí. Je to o 18 méně než v předchozím roce a zároveň je to třetí nejnižší počet od roku 1961. I tak je to však výrazně vyšší počet mrtvých než v zemích západní a severní Evropy. Podle policistů je nejčastější příčinou nevěnování se řízení, příliš rychlá nebo nebezpečná jízda a jízda v protisměru.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].