Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Hergiswilu

Most z vesnice do vesmíru

Snad každý zná okřídlenou větu „Houstone, máme problém“. Již méně se ale ví, že když problém nastane v evropském modulu Columbus na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, tak astronauti nevolají do Houstonu, ale do Mnichova. A pokud zrovna pracují na vzdělávacím programu pro děti nebo na biologickém pokusu, tak tuto komunikaci soustředěně posloucháme my v šestitisícovém malebném švýcarském městečku Hergiswil am See na břehu Lucernského jezera.

Evropská kosmická agentura, která má 22 členských zemí, totiž vsadila na decentralizovanou strukturu. Její jednotlivá centra jsou roztroušená po členských státech: zmíněné Kontrolní centrum pro modul Columbus, což je fakticky evropská laboratoř ve vesmíru, je v německém Mnichově, další střediska jsou ve Francii, Švýcarsku, Belgii, Španělsku a Německu. Tato centra pomáhají vědcům i komerčním firmám realizovat výzkum na ISS a každé z nich se specializuje na určité obory. Skupinám, které bádají v oboru biologie – například s otázkou, jak buňky savců nebo mikroorganismy reagují na stav beztíže a kosmické záření, pomůže právě centrum BIOTESC v šestitisícovém Hergiswilu, kde posledních šest let pracuji. Že se z této vesnice, vtěsnané mezi velké jezero a horu Pilatus, dá komunikovat s vesmírnou stanicí, by nikdo nečekal, a neví to ani většina Švýcarů.

V týmu nás je osm, čteme návrhy biologických pokusů a edukativních projektů, připomínkujeme je, pomáháme s jejich testováním na Zemi, píšeme návody pro astronauty. Když je vše připraveno, koná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].