Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

Potraviny s osmiúhelníkovým cejchem

Dopis z Limy

Složení: cukr, tuky a špatné svědomí.
Složení: cukr, tuky a špatné svědomí.

Když v Limě před zahájením filmu v kině běží na plátně reklamy na kokakolu, objeví se v pravém horním rohu po celou dobu jejího trvání výrazný černý osmiúhelník s bílým sdělením „S vysokým obsahem cukru“. Stejný geometrický útvar se stejným nápisem má přes záda i pouliční prodejce zmrzlin, který ve svém chladicím boxu na kole nabízí lidem produkty místní firmy D’Onofrio. A na sobě mají stejné označení v regálech supermarketů či na tržištích všechny balené výrobky, při jejichž zhotovení firmy nešetřily cukrem.

Peru se pustilo do boje s obezitou, jeho obyvatelé jsou láskou k jídlu v Latinské Americe proslulí. Před rokem zavedlo limity na sůl, cukr, nasycené tuky a kalorie, které mohou mít jednotlivé potraviny. Pokud je poruší, musí si na přední stranu obalu umístit za každou překročenou hranici varovnou etiketu. Navíc se černý osmiúhelník musí objevovat v reklamách stejně jako dříve u cigaret informace, že kouření škodí zdraví.

Andský stát není průkopníkem. S několika drobnými odchylkami zkopíroval opatření, která v roce 2016 zavedlo sousední Chile. V Santiagu de Chile jsem se před osmi měsíci sešel s tvůrcem tohoto zákona, levicovým senátorem Guidem Girardim Lavínem. V ruce držel proslulá kolečka Oreo, která jako maximální hříšník dokázala posbírat nálepky ve všech kategoriích. „Když vidíte, že vaše oblíbené oplatky mají čtyři etikety, tak si je pro sebe koupíte jen s výčitkami svědomí, ale svému dítěti už je určitě nepořídíte,“ říká přesvědčeně devětapadesátiletý muž,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].