Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Náš čas se zastavil

Babiš s ODS hrotí debatu, v níž je třeba spolupracovat

Alexandr Vondra • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Alexandr Vondra • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

O tom, že vládu Andreje Babiše podporuje komunistická strana, už dlouho víme. Minulý týden ale překvapivě oznámila ODS, že se k podpoře svého oblíbeného premiéra přidává také. Nebude se to sice projevovat v počtech společně schválených zákonů, to ale postoj ODS nijak neumenšuje. V nové spolupráci jde o politiku, jejíž dopady se týkají budoucnosti Česka.

Víc než Marshallův plán

Nalajnujme si v rychlosti hřiště, kde se nové spojenectví ODS a Babiše rodí. V evropské politice se momentálně připravují dvě klíčová rozhodnutí. Dělá se tzv. green deal, tedy ambiciózní projekt na snížení emisí kysličníku uhličitého. V jeho rámci má dojít nejen k ukončení špinavých provozů, ale také k rozsáhlé modernizaci evropské ekonomiky. Ta má být spojena s obrovskými investicemi, takže se někdy přirovnává k poválečnému Marshallovu plánu, který americkými investicemi v západní Evropě nastartoval dlouhou éru růstu a blahobytu. Minimálně podle čísel přirovnání sedí. Spojené státy poslaly do válkou zničené Evropy 13 miliard dolarů, což bývá uváděno jako ekvivalent 150–200 miliard roku 2020. Balík spojený s green dealem bude ještě mnohem větší.

K tomu navíc přibyl další důvod, proč ve prospěch evropského hospodářství koordinovaně utrácet, a sice koronavirová pandemie. Její dopady provází shoda, že je třeba dostat do krizí postižené evropské ekonomiky řádově stamiliardy eur. Přitom dává smysl propojit oba velké plány široce pojatých investic tak, aby peníze byly, pokud možno, vydávány na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].