Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Starostové, nejdřív poproste!

Sebrat v krizi peníze obcím je politicky zákeřné a ekonomicky hloupé

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vesnice Zámrsk na Pardubicku ruší opravu silnice, ve Žďáru nad Sázavou nebude lávka přes řeku. V Praze se ještě uvidí, ale vládou čerstvě odebrané peníze by bohatě stačily na novou mateřskou školu v každé městské části.

Příčinou škrtů je způsob financování záchranných koronavirových balíčků, stvrzený v parlamentu minulý týden. Aby vláda mohla zaplatit slibované odškodné firmám a živnostníkům, vezme si už letos část peněz z kolonky určené pro obce. Když se přidá očekávaný výpadek daňových příjmů následkem recese, města a vesnice letos přijdou o čtvrtinu peněz.

Jde o výmysl vlády a o zbytečnou ránu v naprosto nevhodnou dobu. Na vině mohla být nedomyšlenost a následná neschopnost přiznat chybu. Ale spíš to vypadá na zákeřný orbánovský instinkt zatopit každému, kdo funguje nezávisle, a snahu položit základy pro budoucí závislost. Tak či onak, seškrtat obecní rozpočty v krizové době je ekonomický nerozum, který zemi leda poškodí.

Hlavně nenápadně

Vše začalo nenápadně. Se spoluúčastí obcí vláda počítala už v první „pětadvacítce“ pro živnostníky, kterou prohnala parlamentem ve zrychleném nouzovém režimu na počátku dubna. Příspěvku obcí si nikdo pořádně nevšiml kvůli nejasné formulaci, vysokému tempu a sebechvalné prezentaci, při níž vláda veškerou pomoc prodávala jako svoje dílo.

Jak se ale s odstupem ukázalo, pomoc se platí ze sdílených daní, tedy z balíku, který se podle zákonem daných procent porcuje mezi stát, obce a kraje. Balík je už tak menší kvůli útlumu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].