Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Robert Plaga • Autor: ČTK
Robert Plaga • Autor: ČTK

Konec povinné maturity z matematiky

Sněmovna zrušila povinnost maturovat z matematiky. Poprvé měli studenti skládat povinnou zkoušku z matematiky příští rok, to už se s velkou pravděpodobností nestane. Úpravu školského zákona, který JIŽ prošel sněmovnou, musí ještě schválit Senát. Ministr školství Robert Plaga zdůvodnil zrušení povinné zkoušky z matematiky tím, že se doposud nepodařilo její výuku zlepšit a studenti nejsou dobře připraveni. Studenti si budou moci vybrat mezi maturitou z matematiky a cizího jazyka.

Petr Nečas je obžalován z křivé výpovědi

Petr Nečas • Autor: Milan Jaroš
Petr Nečas • Autor: Milan Jaroš

Bývalý premiér Petr Nečas půjde k soudu, obžalován je z toho, že křivě vypovídal u soudního líčení své manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové. Podle žalobce lhal Nečas v případu zneužití Vojenského zpravodajství, v němž byla jeho současná manželka odsouzena za to, že v roce 2012 úkolovala zpravodajce, aby špehovali jeho tehdejší manželku Radku. Potrestáni soudem byli už kromě Jany Nečasové i tři zpravodajci. Bývalý premiér u soudu v roce 2016 chránil Janu Nečasovou tvrzením, že monitorování své bývalé ženy zadal z bezpečnostních důvodů on, což důkazy vyvrátily.

Zlevní úvěry a půjčky

Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Od března je to už třetí snížení úrokové sazby. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].