0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře3. 5. 20205 minut

Chůze ve tmě

Pandemie je příliš důležitá na to, abychom ji svěřili do rukou vědců

Pro ty z nás, kteří s rostoucím zděšením sledují prezidenta Trumpa chrlícího na veřejnost rychlokvašené nápady, jak se vypořádat s nemocí covid-19, či jak ji dokonce vyléčit, se řešení zdá být nasnadě: řiďme se vědou. Trumpovi odpůrci tuhle mantru přijali naplno. „Následujte vědu, naslouchejte specialistům,“ prohlašuje Joe Biden. „Západní pobřeží se řídí VĚDOU – a vždy se jí řídit bude,“ tweetoval kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Budeme se řídit radami vědců a lékařů,“ oznámil guvernér státu Maryland Larry Hogan.

Co to ale znamená? Nakonec právě vládní imunolog a expert Dr. Anthony Fauci původně nebezpečí viru bagatelizoval. Například 26. ledna prohlásil: „Pro Spojené státy představuje nízké, velmi nízké riziko… Není to nic, čeho by se americká veřejnost měla obávat.“ O několik dní později ministr zdravotnictví Alex Azar tvrdil, že „riziko nákazy je pro Američany nízké“. Nedělal vlastně nic jiného, než že tlumočil stanovisko vládních expertů.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ve stejnou chvíli při pohledu na data z Číny varoval ve své zprávě prezidentův poradce, ale zdravotnický laik Peter Navarro před „rizikem, že se koronavirus promění v pandemii, jež ohrozí miliony lidských životů“, a naléhal na „agresivní opatření“. Zdá se, že amatér měl pravdu a vědci se mýlili.

Moc toho nevíme

Ale i tento pohled je příliš zjednodušující. Pravda je, že věda nenabízí jednu jasnou odpověď, a obzvláště to platí, pokud se jedná o nový jev, jakým je právě koronavirus. Dr. Fauci došel k přiměřenému závěru…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc