Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chůze ve tmě

Pandemie je příliš důležitá na to, abychom ji svěřili do rukou vědců

Pro ty z nás, kteří s rostoucím zděšením sledují prezidenta Trumpa chrlícího na veřejnost rychlokvašené nápady, jak se vypořádat s nemocí covid-19, či jak ji dokonce vyléčit, se řešení zdá být nasnadě: řiďme se vědou. Trumpovi odpůrci tuhle mantru přijali naplno. „Následujte vědu, naslouchejte specialistům,“ prohlašuje Joe Biden. „Západní pobřeží se řídí VĚDOU – a vždy se jí řídit bude,“ tweetoval kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Budeme se řídit radami vědců a lékařů,“ oznámil guvernér státu Maryland Larry Hogan.

Co to ale znamená? Nakonec právě vládní imunolog a expert Dr. Anthony Fauci původně nebezpečí viru bagatelizoval. Například 26. ledna prohlásil: „Pro Spojené státy představuje nízké, velmi nízké riziko… Není to nic, čeho by se americká veřejnost měla obávat.“ O několik dní později ministr zdravotnictví Alex Azar tvrdil, že „riziko nákazy je pro Američany nízké“. Nedělal vlastně nic jiného, než že tlumočil stanovisko vládních expertů.

Ve stejnou chvíli při pohledu na data z Číny varoval ve své zprávě prezidentův poradce, ale zdravotnický laik Peter Navarro před „rizikem, že se koronavirus promění v pandemii, jež ohrozí miliony lidských životů“, a naléhal na „agresivní opatření“. Zdá se, že amatér měl pravdu a vědci se mýlili.

Moc toho nevíme

Ale i tento pohled je příliš zjednodušující. Pravda je, že věda nenabízí jednu jasnou odpověď, a obzvláště to platí, pokud se jedná o nový jev, jakým je právě koronavirus. Dr. Fauci došel k přiměřenému závěru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].