Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Koronablok

Strachu jsem zatím nepropadl

S předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským o nouzovém stavu, křehké svobodě a o tom, co ho v těchto dnech naplnilo obrovským nadšením

Pavel Rychetský • Autor: Matěj Stránský
Pavel Rychetský • Autor: Matěj Stránský

Je vám sedmdesát šest let, patříte do skupiny nejvíce ohrožených koronavirem. Jak se změnil s příchodem pandemie váš život?

V podstatě už jeden den před vyhlášením nouzového stavu jsem měl spolu s krizovým štábem Ústavního soudu připravené rozhodnutí, kterým jsme uzavřeli celou budovu soudu pro veřejnost a přijali jsme řadu opatření. Tam, kde je to možné, jsme zavedli práci z domova jak pro soudce, tak pro jejich asistenty a další zaměstnance. Fungujeme přes chráněné vzdálené připojení. V jisté fázi jsme u nás dokonce zřídili dva krizové štáby, kdyby někdo z členů jednoho z nich byl nakažen a museli všichni do karantény, tak aby fungoval ten druhý. Každý z pracovníků Ústavního soudu dostává při vstupu do budovy roušku, všude jsou dezinfekční prostředky. Nepochybný výsledek je jeden. Nikdo ze sto padesáti pracovníků Ústavního soudu zatím podle mých informací nebyl epidemií nakažen. Ústavní soud dál funguje, ale opravdu v nouzovém režimu, zejména když nemůžeme veřejně vyhlašovat nálezy, ačkoli je přijímáme v senátech a nedávno i v plénu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].