Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Schody k ďáblovi

Proslulé Schody do nebe, v originále Stairway to Heaven, nejsou ukradená kopie, ale originál. Minulý týden tak rozhodl odvolací soud v Kalifornii v dlouhé při táhnoucí se od roku 2014. Předmětem sporu byla skutečnost, že úvodní akustická část písně nese velmi nápadné podobnosti s instrumentální skladbou Taurus losangeleské kapely Spirit. Ta vyšla v roce 1968 – tedy o tři roky dříve než Stairway to Heaven, a aby toho nebylo málo, Led Zeppelin se Spirit v té době společně koncertovali. Je tedy více než pravděpodobné, že mohli skladbu slyšet a něco si z ní vypůjčit.

Podle aktuálního rozhodnutí soudu však Led Zeppelin nijak neporušili autorské právo a obě skladby nenesou zásadní podobnosti. Výhradními skladateli jedné z nejslavnějších rockových písní všech dob, která podle odhadů vydělala 550 milionů dolarů, tak nadále zůstávají kytarista Jimmy Page a zpěvák Robert Plant.

Pře o Stairway to Heaven je jen jednou z mnoha, které se za posledních pár let ve světě populární hudby odehrály. Ostře sledovaný byl třeba spor o hit Blurred Lines od Robina Thickeho a Pharrella Williamse, který se velmi podobal Got to Give It Up od Marvina Gaye. V tomto případě porota opisování na rozdíl od Led Zeppelin potvrdila a Marvin Gaye musel být v roce 2015 uznán jako spoluautor.

Originalita je v populární hudbě velmi ošidný, do jisté míry klamný koncept.

Všechny nedávné tahanice v úhrnu ukazují jedno poselství. A sice že originalita je v populární hudbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].