Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Začalo to Boženkou

Zkrátka domácí péče.
Zkrátka domácí péče.

Žádné kotce ani oddělené výběhy, ale rozlehlý pozemek, kterému vévodí jurta. Tady žijí psí senioři, kteří by kvůli věku už jinde domov nenašli. A taky kočky, vysloužilí koníci či zachráněné slepice z velkochovů. „Se smrtí máme dohodu. Toleruji ji,“ říká osmatřicetiletá Jana Hrstková, která hospic Psí cesta František ve vesničce Karhule blízko Vlašimi založila.

Máte za sebou úspěšnou kariéru právničky a ekonomky s vlastní prosperující firmou. Vy jste ale svůj život obrátila naruby – z Brna jste se přestěhovala na polosamotu, bydlíte v jurtě, pečujete o stará a nemocná zvířata… Jak se taková otočka přihodí?

Většina žije tak nějak podle přání a očekávání druhých. Všichni to známe – tlak rodiny, partnera i okolí na to, abyste byli úspěšní, vydělávali hodně peněz, platili hypotéky atd. Přitom se i přes rodinné a finanční zázemí lidé cítí vnitřně nespokojení, ale mají strach to změnit – říkají si, že až děti dorostou, až splatí půjčky…

Já jsem vedla personální agenturu a klientů jsem se vždycky ptala, co je baví dělat – a proč to nedělají. Když přišla chvíle, kdy jsem měla zdravotní komplikace a k tomu se rozešla s partnerem, tak jsem otázku, čí a jaký život vlastně žiju, začala klást i sama sobě. A rozhodla se pro změnu vlastně velmi ironickou – v tomto životě chci žít život podle sebe, tedy v lásce a klidu.

Proč je onou změnou zrovna psí hospic? Nepodléhat tlaku zvenčí se dá i jinak, třeba na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].