Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Přichází éra rozdávání

Vítězství polské pravice dokládá i Čechům, jak se dají vyhrát volby

Jarosław Kaczyńsky • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jarosław Kaczyńsky • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Polští konzervativci ze strany Právo a spravedlnost obhájili předminulý týden volební vítězství. Partaj vedená Jarosławem Kaczyńským vyhrála jednoznačně, když dostala přes třiačtyřicet procent hlasů. Kvůli povolební matematice nebyly oslavy vítězství tak bujaré, jak by se dalo usuzovat z čísel, konzervativci získali jen těsnou většinu v dolní komoře Sejmu a ztratili většinu v Senátu. Přesto se zdá, že během své úspěšné vlády ukázali recept na úspěch, jaký bude fungovat i v Česku.

Velké vodění za ručičku

O Právu a spravedlnosti (PiS) se mluví jako o pravicové straně, těžko bychom však hledali názornější příklad toho, jak matoucí je dnes tradiční pravo-levé dělení. Ano, PiS je neúnavným bojovníkem na frontách kulturní války, kde se bojuje proti homosexuálům. Pokud ale k tradičním pravicovým receptům patří šetrnost v nakládání se státními penězi a malý stát, pak na ekonomickém a sociálním počínání PiS není pravicového vůbec nic. Jádrem jejího programu je naopak rozdávání státního bohatství.

Polsku se ekonomicky dlouhodobě daří, i finanční krizí před deseti lety prošlo jako jedna z mála zemí bez velkých ztrát. Také proto PiS slibuje voličům, že bohatství a blahobyt, které jsou vidět v makroekonomických statistikách, dostane do jejich peněženek. A skutečně tak činí. Program nazvaný 500+ každé rodině garantuje v přepočtu tři tisíce korun přídavku měsíčně na každé dítě. To nejsou v Polsku – a především na venkově – zanedbatelné peníze. 500+ je navíc jen vlajková loď…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].