Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hipsturbie

Hipsteři, milujte se a množte se. Je načase opustit váš městský Hipsterland, kde jste na svých festkách dováděli už dost dlouho. A najít novou zemi zaslíbenou. První si toho všimli v USA – a Hipsturbie, jak ji nazvali, je tam mezi realitními makléři slovem roku. Je to suburbie obývaná hipstery, což se donedávna zdálo jako protimluv. Ale už ne.

Hipster je většinou mileniál, starší dvacátník či třicátník. A jakkoli se štítí mainstreamu, když se ozve hlas, musí udělat to, co všichni ostatní a vyvést potomstvo. A pak další věc, které se dřív taky štítil. Odstěhuje se na předměstí. Ze svého Hipsterlandu v centru si může s sebou vzít to, co má nejraději. A to je flat white se sójovým mlékem, longboard a produkty s příběhem za cenu násobně převažující nedaleký supermarket; prostě celou tu sofistikovanou spotřebu, v níž je skutečný umělec. Americké předměstí se pak pod jeho vlivem mění v Hipsturbii.

To v Americe zase jednou objevili Ameriku. Nikdy asi neslyšeli o Hipstervaři, Hipsternošicích a Hipsteríčanech. Ne každý má to štěstí, že se může se svou mladou rodinou usadit na své drahé Letné. A tak si udělá levnější Letnou. Na náměstí v Říčanech stojí food track s kávou, v Černošicích a Čimicích mají farmářské trhy, v Hostivaři stůl z palet. Jistěže, tuzemské suburbie jsou pořád hlavně autobazáče a mekáče a mezi nimi auta jak pekáče. Ale nedaleko Šeberáku byl spatřen obchod s názvem Bio Natural – a nebyla to benzinová pumpa.

V USA se též rozpoutala debata o povaze téhle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].