Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Plný Václavák

Jak dlouho může v Česku zůstat u moci vláda, jejíž odpůrci dokážou opakovaně zaplnit velká náměstí včetně Václavského? Cynik asi odpoví, že maximálně čtyři roky, ani o den víc. A možná dodá, že potom mohou přijít další roky, ale zase jen čtyři. Idealista si bude myslet, že proti plnému Václaváku se vládnout nedá, a bude se moci odvolat na zkušenost Petra Nečase, proti jehož reformám se legendární náměstí v centru Prahy zaplnilo rok před pádem jeho vlády. (Ovšem Nečas nakonec samozřejmě odstoupil kvůli něčemu jinému.)

Proti Babišovi se velká pražská náměstí plní už měsíc a on sám dává ostentativně najevo, že ho to nijak nevzrušuje. Možná se ukazuje, že nerozhoduje počet účastníků, ale argumenty, s nimiž se do ulic vydávají. V Babišově případě jsou pořád trochu na vodě. Někdo říká, že demonstruje proti ministryni spravedlnosti, jiní proti Babišovi, další proti mocenskému bloku Babiš–Zeman. To by asi bylo nejlogičtější, protože kvůli němu konflikt mezi premiérem a veřejností vznikl. Pokud by neúřadoval prezident, který na Babišovi jako premiérovi bez ohledu na trestní stíhání trvá, muselo by možná ANO do doby, než se kauza Čapí hnízdo vyřeší, dodat jiného šéfa vlády a Česko by se tím víc podobalo normální slušné zemi, kde se trestní stíhání a vládnutí nemíchá.

Plná náměstí – ať už je Babiš vezme vážně nebo ne – nás aspoň upozorňují na další důležité věci. Třeba na úpadek novin. Na sociálních sítích se minulý týden objevilo srovnání titulních stran Babišových deníků MF…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].