Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Bez skladatelů a nonstop

Umělá inteligence není na úrovni Mozarta, ale na poli hudby se prosazuje stále více

Skladatelka Holly Herndon. • Autor: Getty Images
Skladatelka Holly Herndon. • Autor: Getty Images

Bude chrlit hity číslo jedna a vytlačí z hitparád Eda Sheerana nebo Beyoncé? Mají se kvůli ní skladatelé a muzikanti bát o práci? Překoná i geniálního Mozarta? To jsou jen některé senzační otázky, jež se objevují v souvislosti s hudbou vytvářenou umělou inteligencí. Jsou to lákavé novinové titulky, většina z nich se však míjí s tím, kam vývoj na tomto poli aktuálně směřuje.

Ony otázky vypovídají více o naší kulturní představivosti a obavách než o tom, na jaké úrovni dnes současná technologie doopravdy je.

Stačí si pustit jakoukoli popovou píseň složenou umělou inteligencí – a že jich na internetu je dost. Nebo zavítat na kanál YouTube, kde se 24 hodin denně nonstop generuje metalová hudba, aby bylo jasné, že Mozartův status zatím zdaleka ohrožen není. Na druhou stranu, umělá inteligence se už nyní stává součástí hudební krajiny jiným, méně nápadným, avšak vůbec ne nepodstatným způsobem.

Beatles bez Beatles

Už pár desítek tisíc klientů z řad firem včetně Coca-Coly hlásí jeden z průkopníků a tahounů na trhu firma Jukedeck, která mimo jiné poskytuje do reklam hudbu vytvořenou umělou inteligencí. Obliba u zadavatelů pochopitelně pramení z toho, že pracuje levněji a rychleji než skladatelé z masa a kostí. Stejně tak není vyloučeno, že se uměle vytvářené náladové hudební podkresy stanou tahouny poslechovosti na streamovacích službách typu Spotify.

Již dnes se tu těší největší popularitě playlisty sestavené ke zvýšení produktivity v práci nebo naopak zklidnění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].