Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Sebevědomí na vývoz

Až bude někdo pátrat po nejsilnějších místech české demokracie, měl by zajít do Senátu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Profesor Aleš Gerloch v Senátu neprošel na Ústavní soud a jeho navrhovatel prezident republiky hrozí horní komoře, že ji nechá přiškrcením rozpočtu „vyhladovět“. Senátoři by se neměli výhrůžky Miloše Zemana zaleknout. Hlasováním o Gerlochovi dal Senát najevo, že plní roli, pro kterou byl zřízen, a měl by v tom pokračovat.

Zájem a jeho opak

V tajné volbě Gerloch získal pouze devatenáct hlasů ze šedesáti čtyř přítomných senátorů, což lze interpretovat jako drtivou prohru prezidenta Zemana. Prezident svůj neúspěch komentoval slovy, že je to škoda především pro Ústavní soud, protože přichází o kvalitního soudce. Z jeho pohledu to tak nepochybně může být. Zeman totiž svými činy dokázal, že Ústavní soud nechápe jako nezávislou instituci, ale jako nástroj prosazování své vůle.

Počátkem roku vyšlo najevo, že se prezident prostřednictvím svého kancléře snažil ovlivňovat ústavní soudce v případech, které pro něj byly nějak důležité. Ti to sice odmítli, Aleš Gerloch by však mohl být tvárnější. Když se v minulosti rozhodovalo o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, nebo Ruska, sepsal Gerloch pro hlavu státu analýzu, že vydání do Spojených států je nezákonné, i když to tak ve skutečnosti nebylo. Zemanovi se Gerlochova argumentace hodila, protože Nikulina slíbil na osobním jednání ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Gerloch Zemana podpořil i v jeho boji proti kandidátovi na ministra zahraničí Miroslavu Pochemu. Zeman ho nechtěl, Gerloch jej…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].