Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Zátiší se svetrem, čajem a knihou

I na český internet a sociální sítě už dorazil trend knižních influencerů, kteří radí svým fanouškům, po jakém titulu sáhnout. Jednou z vlivných hybatelek na tomto poli je Lucie Zelinková, která přečte na tři sta knih ročně. „Kromě beletrie jsou to ale hodně komiksy, těmi to číslo nabude,“ říká šestadvacetiletá studentka bohemistiky, jež svá doporučení zveřejňuje na síti Instagram.

Na učtu @luciezel máte 74 600 followerů. Na české prostředí velmi slušné číslo.

Já nedoporučuji jen „vysokou“ literaturu, ale i střední proud, knížky, které zaujmou širší okruh čtenářů. A je to jako s každým jiným Instagramem – ti, kdo mě sledují, se většinou ztotožňují s tím, co se mně líbí, co mě baví a co čtu. Jinak to číslo se může zdát vysoké, ale můj Instagram není jediným zdrojem informací o knihách na sociálních sítích.

Komu je tedy váš Instagram určen?

U nás vychází okolo 18 tisíc titulů ročně a orientovat se v téhle záplavě je i pro lidi z branže mnohdy složité. Primárně mi jde o to, aby čtení lidi bavilo, a taky aby číst začali ti, kdo nečtou.

A daří se vám to?

Nejspíš ano, aspoň podle diskusí ke konkrétnímu titulu. Mimochodem, řada nakladatelů pracuje na tom, aby zaujali generaci sociálních sítí, a vydávají tituly, které napsali oblíbení blogeři a youtubeři. To je možná literárně na pováženou, ale je tu do budoucna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].