Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Máma měla pravdu

Filmové zkrotnutí Tondy Blaníka

Které že slovo mi volby nevyhraje? • Autor: Milan Jaroš
Které že slovo mi volby nevyhraje? • Autor: Milan Jaroš

Jednu věc Prezidentu Blaníkovi upřít nejde. S žádným jiným českým filmem posledních let se nepojil tak silný pocit očekávání skutečné události jako právě s komedií rozpracovávající formát krátké epizody úspěšného on-line seriálu Kancelář Blaník na plochu celovečerního filmu. Snímek vznikal paralelně s právě skončenou volbou prezidenta, která tvůrcům nabídla další materiál k dloubnutí do tuzemské politické scény plodící neuvěřitelné kauzy od lithia po Čapí hnízdo. Zápletka filmu, jenž se dokončoval těsně po druhém kole voleb a v kinech je od minulého týdne, kopíruje aktuální dění. Bezskrupulózní lobbista Blaník se rozhodl kandidovat na prezidenta, jeho sto tisíc podpisů ale nedorazí včas na ministerstvo vnitra a génius politického zla musí přijít s novým plánem.

Byly prý natočené dva konce – pro případ, že zvítězí Jiří Drahoš, a pro případ, že to bude Miloš Zeman. Právě aktuálnost a možnosti ojedinělého kreativního modelu komentáře politické reality za pochodu dělají Prezidenta Blaníka automaticky zajímavým. Zároveň je až příliš cítit, že krátký formát je pro takový typ satiry a humoru ideální. Filmový Blaník působí spíš jako záznam vtipného politického happeningu, jehož aktéři se nakonec všichni mají vlastně rádi.

Příliš jemné

Série Kancelář Blaník za čtyři roky své existence sledovala aktuální politické kauzy a prezidentská volba je vyvrcholením tohoto tvůrčího principu. Nejen proto, že byl jedním z jejích aktérů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].