Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Takový příjemný Lucas

George Lucas: Život stvořitele Star Wars
George Lucas: Život stvořitele Star Wars

Životopisy osobností showbyznysu jsou zrádný žánr. Pokud jde o autobiografie, hlídá si hvězda svůj veřejný obraz pro příští generace. Pokud život za dotyčného rekapituluje někdo jiný, bývají nekriticky oslavné – nebo naopak „senzační“, kdy autor odhaluje pikanterie ze soukromí. Čekat relativně neutrální vhled do fungování zábavního průmyslu, který může sloužit jako zdroj faktů i porozumění, je většinou nesplnitelné přání. Ani Brian Jay Jones, autor životopisu George Lucase stvořitele Hvězdných válek, není žádný kouzelný dědeček, ale zároveň zdaleka není pouhý hagiograf.

Lucas jej fascinuje coby umělec i fenomén – jinak by ani neprocházel tisíce novinových článků, které jsou jedním z jeho klíčových zdrojů. Zároveň jeho kniha vypráví příběh americké filmové kultury a průmyslu s důrazem na Lucase-podnikatele a na to, jak se rodil jeho byznys. Popisuje rodinné zázemí, studia, spolupráci se Spielbergem i etapy existence Hvězdných válek; zahrnuje i převzetí studiem Disney, které v roce 2012 vyvolalo senzaci a představovalo zlom pro branži i pro Lucase. „Muž, který nevěřil na dluhy“ za své dítě inkasoval čtyři miliardy dolarů a Jones věcně vysvětluje logiku jeho rozhodnutí, jež zůstala ve stínu emotivních reakcí rozčarovaných fanoušků.

I sám Jones je evidentně fanoušek – a pro ty je jeho kniha určena především, ostatně byla načasována na premiéru nových Hvězdných válek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].