Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Seina • Autor: REUTERS
Seina • Autor: REUTERS

Řeka Seina se po prudkých lijácích vylila z břehů. Pokud se počasí nezlepší, Paříži hrozí stoletá voda stejně jako v roce 2016.

„Poslanci jsou dospělí lidé.“

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) zrušil čtyři roky starý zákaz podávání alkoholu. Rozhodnutí odůvodnil tím, že zákaz stejně nefungoval stoprocentně a že nemá smysl zákonodárce takto hlídat. Kdyby se někdo během schůze opil, Vondráček prý zákaz obnoví.

Čína

Průlom v klonování

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Vědci z Šanghaje naklonovali dva identické makaky, což vzbudilo velký rozruch jako průlom k případnému klonování lidí. Při klonování použili stejnou metodu jako kdysi Britové u ovce Dolly. Posun je v tom, že poprvé někdo naklonoval primáty. „Lidé jsou primáti. Technická bariéra pro klonování druhů primátů, včetně lidí, je prolomena,“ poznamenal jeden z badatelů. Proti experimentu se ohradil Vatikán s tím, že „ne vše, co je možné, je také správné“.

Hongkong

Doživotí pro penzistu

Český rozhlas podrobně zmapoval příběh penzisty Vladimíra Švece, který nejspíš naletěl mezinárodní narkomafii a skončil v hongkongském vězení kvůli pašování kokainu. Z jeho e-mailů reportéři vyčetli, že ho k cestě vylákal příslib provize za pomoc s vyřízením pozůstalosti v africkém Togu. Tam odletěl, poté byl vyslán do Brazílie, kde dostal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].