Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Exodus 2015
Exodus 2015

Andrej Babiš se hodlá stáhnout z paktu o migraci, který se dva roky dohadoval v OSN a v prosinci ho mělo podepsat 193 zemí. Dokument je společnou deklarací, která migrantům slibuje důstojné zacházení, jeho kritici se ale bojí, že zemím znemožní nastolit tvrdší režim. Od paktu odstoupilo minulý týden Rakousko, dříve se stáhlo Maďarsko a loni po výhře Donalda Trumpa také Spojené státy. Podle OSN je kritika lichá a dokument jen ukazuje společnou vůli migraci řešit, podobně jako je to třeba u klimatických změn. 

„S řidiči bude Matylda komunikovat sama. Dám jim instrukce, kam cestuje. Část informací bude i na přiloženém návodu. S sebou bude pak mít jen ceduli, lékárničku a ručník, který je nezbytnou výbavou každého stopaře.“ 

Konstruktér humanoidní robotky Matyldy Michal Seidl, předtím než ji minulý týden vyslal samotnou autostopem z Jablonce nad Nisou do muzea kuriozit v Pelhřimově. V době uzávěrky „zabloudila“ s jednou ulomenou nohou do Polska.

z kraje

Jiří Korec • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jiří Korec • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

V krajských městech skončila poslední povolební vyjednávání. Vítězné ANO bude v městských radách všude kromě Prahy, Brna a Jihlavy. Primátorem za ANO bude nově například dosavadní náměstek ve Zlíně, dvaatřicetiletý Jiří Korec. ANO má dále primátory v Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Pardubicích a Ústí nad Labem.

člověk

Martin Janeček • Autor: Profimedia, Borgis
Martin Janeček • Autor: Profimedia, Borgis

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].