Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Jiný TGM

Pavel Kosatík

Pavel Kosatík: Jiný TGM
Pavel Kosatík: Jiný TGM

Pavel Kosatík je zkušeným autorem životopisných knih a děl o novodobých českých mýtech i scenáristou nedávného televizního cyklu České století, ve kterém – pro mnohé kontroverzně – „polidštil“ postavy zdejších dějin. Václava Havla v něm ztvárnil až deziluzivně, podobně jako Masaryka v dialogu s místodržícím knížetem Thunem, kde se jako prozíravější možná jeví ten druhý. Právě o zakladateli Československa je jeho nová kniha Jiný TGM – a ani tady nejde o pohled přehnaně uctivý. Snaží se hledat méně dokonalou tvář politika a muže, o kterém dobové publikace psaly, že je národním světcem. Nicméně pokud je někde opravdu příkrý, pak tehdy, když mluví o naší době - a stejně tak o Masarykových současnících a naplnění jeho odkazu.

Kosatík jej líčí jako statečného a odhodlaného muže pevné vůle, přitom až bezohledného k sobě a často i k lidem v okolí, bez dlouhodobých přátel či rovnocenných spolupracovníků, protože v dosahu jeho aury nebylo místo pro jinou silnou osobnost.

Masaryk je pro autora mužem, který zasvětil život tvrdé práci, při níž byl veden přesvědčením, že je vyvolen Prozřetelností, což byla podle jeho chápání vnitřní síla, která člověka vede, pomáhá mu najít a udržet v životě správný směr. Až svatokrádežně v tom autor protagonistu přirovná k Adolfu Hitlerovi, který rovněž věřil, že jej životem vede Prozřetelnost.

Otec, nebo instituce

Kosatík vypráví Masarykův životní příběh chronologicky a přibližuje jeho myšlenkový vývoj a psychiku.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].