Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Slovanství je cool

V Británii žijící producent felicita pátrá po svých polských kořenech

Dům byl plný duchů. (felicita) repro respekt
Dům byl plný duchů. (felicita) repro respekt

Vím toho víc o starověké Číně než o Polsku. Je ostuda, že umím lépe mandarínsky než polsky,“ přiznal polsko-britský hudební producent a choreograf Dominik Dvorak s uměleckým jménem felicita, když mluvil s listem The Guardian o svých kořenech a o tom, jak se otiskly v jeho působivém debutu Hej!. Jméno si udělal jako tvůrce elektronické hudby se zvukem globálního světa, ale debata o odchodu Velké Británie z Evropské unie byla impulzem, aby začal přemýšlet o svém původu a pracovat s ním i ve své tvorbě.

Během dětství v jižním Londýně nebyly pro dnes jednatřicetiletého umělce víkendové zážitky ničím, čím by se chlubil před spolužáky. Musel cvičit otočky, poskoky a kruhové tance. „Bylo mi dost trapně. Breakdance je cool, fotbal je taky cool, ale slovanské folklorní tance rozhodně nejsou cool, takhle vypadala moje sobotní dopoledne, zatímco spolužáci dělali mnohem zábavnější věci,“ popisoval s tím, že to bral jako rodinnou povinnost a chtěl potěšit svou polskou matku.

Právě z podobných vzpomínek složil album plné otázek o národní identitě v globalizovaném světě, kde si potomek imigrantů hledá oklikou cestu zpátky ke svým slovanským kořenům. Z jeho pohledu na tradiční polské písně se prarodičům a tradicionalistům nejspíš ježí vlasy – a publikum v tanečním klubu zase netuší, jestli se hýbat do rytmu, nebo naslouchat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].