Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Odolávat populismu emocemi, ne rozumem

Obyvatelé Evropy a Ameriky by měli oslavovat úspěchy vlastní různorodosti

Když se člověk potýká s obtížným problémem, je někdy užitečné podívat se na věc očima někoho, kdo celou věc vidí úplně jinak. I proto mi přišlo fascinující promluvit si předminulý týden na summitu v Kyjevě o vzestupu populismu a nativismu s Bonem. Irský aktivista, zpěvák a filantrop vidí obzvlášť v Evropě v akci stejné síly jako my všichni, soustředí se ale na něco neuchopitelného, a přesto zásadně důležitého. Podle něj je jedinou možností, jak se vyrovnat s temným a pesimistickým obrazem líčeným nacionalisty a extremisty, nabízet burcující, pozitivní vize. Bono s odkazem na problémy, se kterými se potýká jeho část světa, prohlásil, že „Evropa se musí proměnit z nudného, byrokratického a technicistního projektu v to, čím skutečně je – tedy ve velkou, inspirativní myšlenku“.

Právě proto využili U2, kapela, v níž Bono zpívá, chvíli během svého koncertu k tomu, aby rozvinuli – a teď pozor – vlajku Evropské unie. „Evropa je myšlenka, která se musí proměnit v pocit,“ napsal Bono ve svém nedávném komentáři pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sám se takovému pocitu snaží dát obsah. Evropa je pro něj o schopnosti dříve válčících zemí žít spolu v míru, o schopnosti lidí z různých zemí a vládnoucích různými jazyky najít k sobě cestu. „Evropská myšlenka si zaslouží, aby se o ní skládaly písně a mávalo se velkými modrými vlajkami,“ napsal.

Bono připouští, že prodávat dnes Evropu není úplně snadné. Kontinent plane populismem. Právě tyto síly si podmanily Maďarsko,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].