Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Ministryně Maláčová: Nedovolím tupé škrty

S ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou o problémech, které nezmizí, a o tom, že emancipované ženy prospívají mužům

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Co chcete a můžete prosadit, pokud jde o sociální bydlení? Jak se vám líbí představy ministerstva pro místní rozvoj, že nejlepší je postavit někde za městem státní ubytovny pro lidi, kteří jsou „beznadějní“?

Měli jsme k tomu včera na vládě víc než hodinovou debatu. Rozvinula se při příležitosti zprávy o plnění koncepce sociálního bydlení, poté kdy padla otázka – tak co tedy bude? S ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou jsem se potkala den poté, co jsem byla jmenována, a dohodly jsme se, že budeme spolupracovat. Pan premiér chtěl včera slyšet, zda ta spolupráce bude skutečně fungovat. Já pevně doufám, že ano, že se nám podaří rozplést, co se tu za třicet let naskládalo.

Rozplést jak?

Mně se ten čistě investiční záměr ministerstva pro místní rozvoj samozřejmě nelíbí, situaci nevyřeší. Potřebujeme na to navázat sociální práci a také tomu přizpůsobit dávkový systém. A řešit situaci je v zájmu nás všech; ten problém nezmizí, bude se zvětšovat a bude mít dopad na politickou situaci v zemi, na posilování extremistických nálad. Další schůzku máme s ministryní příští týden, doufám, že se nám podaří dospět k nějakému řešení. Měli bychom debatovat o bydlení vůbec, začíná to být nedostupné luxusní zboží, ministerstvo pro místní rozvoj by mělo zabrat a předložit komplexnější návrh.

Jak by tedy podle vás mělo sociální bydlení vypadat?

Za určitých podmínek by obec nebo stát měly poskytnout úměrné bydlení každému, kdo ho potřebuje. Uvědomuji si, že existují fámy o tom, jak se budou poskytovat byty zdarma všem, zejména těm nejvíce problémovým lidem. Ale pokud se má začít opravdu systémově řešit otázka sociálního začleňování, tak to musí probíhat obdobně jako v západní Evropě – musí se jednat o bydlení provázané s intenzivním úsilím sociálních pracovníků a musí na to být navázán dávkový systém.

Představa, kterou měla paní exministryně Jaroslava Němcová, že se všem seberou dávky a pak se vyhodí na ulici, to opravdu nejde; v té velké skupině, která potřebuje sociální bydlení, jsou senioři, matky samoživitelky, zdravotně postižení. U nás se neustále argumentuje sociálně nepřizpůsobivými, ale já si myslím, že i ti a zejména jejich děti potřebují intervenci státu.

Jak se vám tedy líbí například brněnský projekt Housing First, bydlení především?

Nevznikají ghetta, je to příkladná věc. Panu premiérovi jsem říkala, že si velmi cením spolupráce s brněnským primátorem Petrem Vokřálem z hnutí ANO a že hnutí má s těmito projekty dobrou zkušenost i v jiných městech – v Pardubicích, Ostravě. Tam všude vládnou představitelé hnutí ANO a měli bychom do těchto měst vyjet a podívat se, o co se jedná.

Takže byste chtěla, aby něco jako brněnské Housing First fungovalo v celé republice?

Něco v tomhle duchu. ČSSD za to bude bojovat.

Jaká je šance to prosadit?

Ty problémy nezmizí, budou se nabalovat jak sněhová koule. Politika zavírání očí a snaha získat politické body na zvyšování xenofobních rasistických nálad, to je velmi špatná cesta, která, jak jsem říkala, se může obrátit proti všem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].