Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Víc než jedno srdce

Odchod fotbalisty Mesuta Özila z německé reprezentace přesahuje hranice sportu

Fotbalista Mesut Özil (29) už kvůli rasistickým nadávkám fanoušků a chybějícímu respektu médií a funkcionářů nechce hrát za německý národní tým. „V Německu jsem se narodil a vyučil, tak proč lidé neakceptují, že jsem Němec? Existují snad kritéria plnoprávného Němce, která nesplňuji? Je to, protože pocházím z Turecka? Protože jsem muslim?“ ptal se Özil v jednom ze tří dopisů, které zveřejnil na Twitteru.

Roztržka začala v květnu, když v Londýně předal svůj zarámovaný klubový dres Recepu Tayyipu Erdoğanovi. Pro tureckého autoritáře to byla vítaná reklama před volbami, zatímco v Německu akt sklidil kritiku od politiků a médií. Byla oprávněná, protože Erdoğan potlačuje své odpůrce, mění Turecko ve stát jednoho muže, Němcům nadává do fašistů. Kauza se ale dál nafukovala a v jistou chvíli kritika Özila hraničila s hysterií.

Možná by utichla, kdyby se Němci opět stali mistry světa. To se však nestalo a mnohá média historický neúspěch na šampionátu doprovázela Özilovou fotografií. Šéf fotbalového svazu a manažer reprezentace ho po skončení turnaje netýmově jmenovali při hledání příčin nezdaru. Mesut Özil z toho nyní vyvodil důsledky.

Maskot integrace

Özil se hájí, že fotografie s Erdoğanem nebyla podporou jednoho konkrétního politika, ale projevem úcty vůči vlasti předků. To je politicky naivní a je škoda, že to ve svém prohlášení neuznal a staví se jen do role oběti. Na druhou stranu je Özil sportovec, který vyrostl z velmi chudých poměrů, a setkání se státníkem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].