Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nepište o Babišovi

Nemohli by novináři informovat o trestních kauzách až poté, co o nich rozhodl soud? zeptal se mě před lety jeden státní zástupce. Stalo se tak na právnické konferenci, kde o aktuálních problémech debatovali soudci, státní zástupci a právní odborníci. Byl jsem pozván mimo jiné proto, abych nabídl novinářskou perspektivu. Podle žalobce by jakési informační embargo vedlo k tomu, že by se eliminoval tlak na vyšetřování a řízení u soudu.

Oponoval jsem s tím, že veřejnost má právo na informace o kauzách a navíc i žalobci musí být pod kontrolou. Většina tehdy souhlasila.

Minulý týden vyplavala na povrch informace, že ministerstvo vnitra chystá změnu zákona o svobodném přístupu k informacím. Má tam být explicitně řečeno, že se toto právo nevztahuje na informace o trestním stíhání. Na pobouřenou reakci odpověděli zastánci změny paragrafů, že to přece neznamená absolutní zákaz, jsou tu ještě jiné cesty, na základě kterých je možné se k informacím dostat.

Jenže to teď není podstatné. Důležité je, že se tu principiálně mění přístup vůči veřejnosti. A kdyby o nic nešlo, jak se nám tvrdí, nikdo by s takovým krokem vůbec nepřicházel.

Podobné návrhy mohou vést ke změně systému. Ke změně, jež těm u moci situaci zjednoduší, a těm, kdo je mají kontrolovat, ztíží. A lze se téměř vsadit, že pokud projde tato změna, brzy bude následovat další krok, který informování o kauzách zakáže zcela.

Nemusíme příliš zapínat fantazii, koho by potěšilo, kdyby se o trestních kauzách nepsalo.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].